Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Μαστο-Καλογρίτσα, σε ενδιαφέρει.

Ήταν κάπου στα 1994 όταν ως credit  καταστήματος της Τράπεζας Εργασίας, δέχθηκα μια εντολή να προχωρήσω το αίτημα χρηματοδότησης του Γιώργου ....
Ο Γιώργος Χ. ήταν μεγαλέμπορος αυτοκινήτων, με βαρύ και αξιόλογο όνομα στην αγορά. 

Όταν παρέλαβα τα οικονομικά του μεγέθη, η πρώτη μου επαφή μ' αυτά είχε ως αποτέλεσμα τον προβληματισμό μου καθώς δεν έβγαιναν τα νούμερα ....
Δεν αρκούσαν τα μεγέθη της εταιρείας του για να χρηματοδοτηθεί όσο ζητούσε. Και μάλιστα δεν έβγαιναν τα νούμερα καθώς τα χρήματα τα ήθελε για ανέγερση μεγαθήριου (για πάγια) που θα στέγαζε τις δραστηριότητές του κι όχι για ανάπτυξη εργασιών.
Μέσα στην πάγια τακτική μου κάλεσα τον πελάτη και του ζήτησα μελέτη βιωσιμότητας. Ο Γιώργος Χ.

 όπως κάθε μεγαλοπελάτης, σκέφτηκε πως του κάνω καψόνι αλλά τελικά το δέχθηκε και την έφερε σε 3 ημέρες. 

Ανατρέχοντας στην μελέτη αυτή, κάθισα τον πελάτη στο γραφείο μου, βγήκα από τη θέση μου και κάθισα στην δεύτερη καρέκλα που είχα μπροστά στο γραφείο μου αντιμετωπίζοντάς τον ως ίσο προς ίσο και του ζήτησα να το ξανασκεφτεί το αίτημά του. 

Ο Γιώργος Χ. όντας ευπροσήγορος και καλός ως άνθρωπος και ως επιχειρηματίας μου απάντησε : Γιώργο, το έχω μετρήσει το θέμα και θα τα βγάλω πέρα. Μάλιστα, (συνέχισε) δε σου κρύβω πως δε το είχα σκεφτεί και μου έβαλαν την ιδέα οι δικοί σου. Διευθυντής και υποδιευθυντής.
Τότε τα έχασα για λίγο αλλά του ανταπάντησα : Γιώργη Χ., αν χάσεις όμως, αν δεν πετύχει το πλάνο τότε θα χάσεις τα πάντα. Από σπίτι μιας και θα το προσημειώσεις κι αυτό, μέχρι και όνομα στην αγορά.

Ο Γιώργος Χ σηκώθηκε γελώντας μου γλυκά και μου είπε : γι αυτό δε θα γίνεις ποτέ σου επιχειρηματίας. Διότι δεν ρισκάρεις και δεν ακούς καλούς γνώστες (εννοόντας τον δ/ντή και τον υπ/ντή του καταστήματος) και -ίσως- άθελα του επιθυμώντας να με μειώσει λίγο. 

Σε 2 ημέρες είχα έτοιμο τον φάκελο και όπως πάντα για τα αιτήματα του μεγέθους του, το πήγα χέρι με χέρι στη διοίκηση. Στην ΔΕΠ (Διεύθυνση Ελέγχου Πίστεως) της Τράπεζας κάποιος υψηλά ιστάμενος με φώναξε και μου λέει : 
-μικρέ αυτό το αίτημα εδώ δε το έχεις υπογράψει με θετικά σχόλια. Γιατί ; Πιστεύεις πως δεν πρέπει να το δώσουμε ;
-Ναι, του απάντησα. 
-Έτσι είναι, ανταπάντησε, αλλά έχει σύσταση ψηλότερα απ' εμάς ... 
-Από εσάς εδώ ή από του καταστήματος ; ρώτησα.
-Από εμάς εδώ, ήλθε η δευτερολογία του, δείχνοντάς μου προς το πλάι το γραφείο ... ενός υποκειμένου (που αργότερα ήταν ο ... αρμόδιος για το ξεπούλημα της τράπεζας Εργασίας στην EFG) ...
Έφυγα, με το χιλιάρι μου (το yamaha-άκι μου) και 2 μέρες μετά το όριο ήταν εγκεκριμένο κι έτσι προχωρήσαμε σε σταδιακές εκταμιεύσεις.

11 μήνες αργότερα το μεγαθήριο ήταν σχεδόν έτοιμο αλλά κάτι δεν πήγαινε καλά στην επιχείρηση του Γιώργου Χ. και φαινόταν από την ποιότητα των καλυμμάτων (επιταγές) που έφερνε για τον αλληλόχρεό του. 

Για να μη τα πολυλογώ, η επιχείρηση έπεσε έξω. Διαλύθηκε. Όπως και η οικογένεια του Γιώργου Χ., όπως και οι υπάλληλοι της επιχείρησής του, οι προμηθευτές του κλπ.

Η μόνη χαρούμενη πλευρά ήταν εκείνη όσων ενέκριναν το δάνειο, αφού έλεγαν "δε πειράζει, μας μένουν οι εξασφαλίσεις" (τα ακίνητα του Γιώργου Χ.).

Πέρασαν άλλοι 15-20 μήνες ακόμη και ενώ ήμουν κάπου στο Χαϊδάρι οδηγώντας την μηχανή μου, με παρέα μαζί, άκουσα δίπλα μου ένα κορνάρισμα. Κοιτώ και προερχόταν από μια Τζάγκουαρ. Ήταν ο Γιώργος Χ. που μου ζήτησε -σε έντονο τόνο- να κάνω στην άκρη. 

Έκανα στην άκρη του δρόμου σκεπτόμενος πως ίσως να πιαστούμε στα χέρια (αν πίστευε πως ήμουν μέρος του προβλήματός του). Σταμάτησε και ο Γιώργης Χ., βγήκε από το ΙΧ και ήλθε σβέλτα προς εμέ που είχα κατέβει από τη μηχανή μου, λέγοντας μου "Κανέλλο έπρεπε να επιμείνεις κι άλλο. Δεν έπρεπε να μου το εγκρίνεις.  
Έσκυψα το κεφάλι μου από στεναχώρια αλλά χωρίς να του πω ότι δεν το είχα εγκρίνει μιας και ουδέποτε είχα δώσει αναφορά στους πελάτες ποιος εκ της Επιτροπής Χορηγήσεων είχε ψηφίσει θετικά ή αρνητικά για το αίτημά του. Γεγονός που δεν έκαναν όλοι της Επιτροπής ...

Τότε επέμεινε λέγοντάς μου : το ήξερες ρε πως θα καταστραφώ ! Γιατί δε μου το έλεγες πιο καθαρά και μου το είχες πει τόσο ήπια ;

Και πάλι δεν μπόρεσα να πω κάτι, λυπημένος, τόσο για τη θέση του, αλλά και για όσους άφησε στους πέντε δρόμους. Τον χαιρέτησα και ανέβηκα στη μηχανή μου και έφυγα. 

Δύο μέρες μετά ο Γιώργος Χ. ήλθε στο κατάστημα, ήλθε μπροστά στο γραφείο μου φωνάζοντας : είσαι μπεσαλής. Όχι μόνο δε το είχες εγκρίνει αλλά αντιθέτως είχες γράψει ότι "θα χάσει η τράπεζα αλλά και ο πελάτης μας, και αυτό θα δημιουργήσει κακό ιστορικό μαζί του". 
Έτσι ήταν. Τον ρώτησα από που τα έμαθε αυτά, μου έδειξε προς το μέρος της διοίκησης στο κέντρο της Αθήνας και μου άφησε κάτι ως δώρο στο γραφείο μου φεύγοντας μάλλον δακρυσμένος. 

Το πήρα, το άνοιξα, το είδα και έτρεξα στην εξώπορτα και τον πρόλαβα μόλις έμπαινε στο ακριβό μεν, σκονισμένο όμως πλέον ΙΧ του και το έριξα μέσα λέγοντάς του : "Γιώργη είμαστε φίλοι, πέρα από συνεργάτες. Έκανα ότι έπρεπε και ότι με πρόσταζε η ηθική μου, κι όχι ότι με ... διέταξαν μόνο και μόνο από αδιαφορία προς εσέ. Δε χρειάζονται δώρα.

Εδώ θα σταματήσω για την ώρα μιας και, ΕΣΥ "μάστρο-Καλογρίτσα" έχεις καταλάβει τι θέλω να σου πω. Να σου θυμίσω αν θες, για τότε που ΣΥΡΙΖΑ και Attica bank σε χρηματοδοτούσαν αφειδώς, αδιαφορώντας, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ αλλά και για χιλιάδες εργαζομένων - συνεργατών και προμηθευτών που άφησες στο δρόμο, μόνο και μόνο για να στήσεις ΜΜΕ φιλοκυβερνητικά.

Τώρα είναι αργά και τα έχασες όλα. Όσα κι αν έχεις στην άκρη... Εκτός κι αν .... (*)

 
* Εκτός κι άν έχεις στοιχεία, δε φοβάσαι, θες την αξιοπρέπεια που σου απέμεινε, και τους καταγγείλεις ΟΛΑ τα κωλόπαιδα, όλους τους οικονομικούς εγκληματίες, για ότι παιχνίδια έπαιξαν στην πλάτες τρίτων. Και εσού. 
Να σε πάρει η ευχή, δε μπορεί να μη σου έμεινε λίγο τσαγανό μετά από τόσα χρόνια στο ΚΚΕ και στο πλάι του Ανδρέα Παπανδρέου και του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα ...

Δε μπορεί να επιτρέψεις σε 10 κωλόπαιδα της Βουλής και 5-6 αλήτες εργολάβους - Τραπεζίτες  - συνδικαλΗστές, να σε ισοπεδώσουν. Διότι θα σε αποδομήσουν, πλήρως αν δεν ακούσεις την κοινή λογική ! Ρώτα και τον Γιώργη τον Κοσκωτά. Θα σου πει κι αυτός τι συνέβη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ όταν τον άφησε στον ... αφρό το παλιό-ΠΑΣΟΚ (όπως άφησε εσένα το νεο-ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ). Εκτός κι αν είσαι τόσο αφελής ...


Γιώργος Θ. Κανελλάκης


Υ.γ. 1. μιας και είμαι ελαφρώς ή και πολύ ανόητος, δε ξέρω αν έχει και τι αναγνωσιμότητα έχει αυτό εδώ το blog. Ξέρω όμως ότι διαβάζουν αυτοί που πρέπει. Παλιάνθρωποι !

Υ.γ. 2 όσοι δε γνωρίζετε τις σχέσεις Καλογρίτσα - ΚΚΕ - Ανδρέα Παπανδρέου - Τσίπρα, ανατρέξτε κάνοντας κλικ εδώ (διαβάστε το καθιστοί, για να μη πέσετε κάτω  από τις εκπλήξεις ...)

Υ.γ. 3 Το παρόν ΔΕΝ αφορά μόνο τον Καλογρίτσα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου