Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Τ-07. Η ηθική των τραπεζών, των τραπεζιτών αλλά και όσων κάνουν πραγματικό κουμάντο σε αυτές. 8 πρόεδροι σε 4 1/2 χρόνια.


Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η τράπεζα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για εκείνη”.

Παραφράζοντας την ιστορική ρήση του JFK, αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της παρούσας, που περιγράφει καταστάσεις όπου, εκ των πραγμάτων, δεν έχει καμία σημασία τι πιστεύουν όσοι βάζουν (ως μέτοχοι) χρήματά τους στην τράπεζα, αλλά το τι πιστεύουν όσοι πραγματικά διαφεντεύουν την τράπεζα.

Και αυτοί δεν είναι κατ’ ανάγκη οι εποχικοί διοικητές της.


8 πρόεδροι στην τράπεζα μέσα σε 4 ½ έτη


Α) Τέλη Ιουνίου του 2016 αποχώρησε (βλέπε : “τον αποχώρησαν”) ο βαθύτατα κομματικός Γιάννης Γαμβρίλης από την προεδρία της διοίκησης της Attica bank καθόσον, μετά τον σάλο που προέκυψε ανά το πανελλήνιο για τις χαριστικές δανειοδοτήσεις – πιστοδοτήσεις στον κατασκευαστή Καλογρίτσα. Και η “αποχώρησή του” έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Μαζί του τότε “αποχώρησε” και όλο το τότε διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Αττικής. Η επίκληση που αφέθηκε να πλανάται τότε, στην “αποχώρηση” Γαμβρίλη ήταν : “δεν νοείται, είναι ανήθικο, ασυμβίβαστο, αντιδεοντολογικό και δημιουργεί “σύγκρουση συμφερόντων” (conflict of interest) πρόεδρος τράπεζας να είναι και πρόεδρος του βασικού μετόχου της τράπεζας, δηλαδή του Δημόσιου Ταμείου των Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ.


Του ΤΣΜΕΔΕ που προέδρευε ο Γαμβρίλης που, επί ημερών προεδρίας του ΚΑΙ στην τράπεζα Αττικής, έχασε περί τα 800 εκατ. € σε ΑΜΚ (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου), ενώ απ’ αρχής της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα (βλέπε επί ημερών προεδρίας του Κουμπλή) έχασε περί το 1 δισ. € (πλέον τόκων, διαφυγόντων κερδών κλπ κλπ).


Μεταξύ αυτών “αποχώρησαν” ΚΑΙ τον συνδικαλΗστή και εγκάθετο Τζοχατζοπουλικό, αλλά και καταστροφέα των εργαζομένων στην τράπεζα, Θανάση Σταθόπουλο (σ.σ. “καταστροφέας” διότι από τους 1171 εργαζόμενους στην τράπεζα, έφτασανχωρίς να προκηρύξει έστω μια μέρα απεργία - στους 560. Πρόσφατα οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν στους 770. Αλήθεια, συνέβη και αυτό ; ).


Β) Ο Γαμβρίλης αντικαταστάθηκε από την Άννα Πούσκουρη, η οποία όμως, ένα μήνα και λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ξηλώθηκε κι αυτή. Μας συγχωρείτε Την ... αποχώρησαν κι αυτή θέλαμε να πούμε, επικαλούμενοι οι εμπνευστές των αλλαγών αυτών λόγους ηθικής τάξης (σημ : ο σύζυγος της Πούσκουρη είχε κάτι απλήρωτα δάνεια στην τράπεζα Αττικής).


Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί κάτι που δεν το γνωρίζει ΑΚΟΜΗ και ο πολλή εμπλεκόμενος κόσμος με τα της τράπεζας Αττικής.


Μετά το επί Πούσκουρη ξήλωμα του Θανάση Σταθόπουλου από το Δ.Σ. της τράπεζας (θέση την οποία κατείχε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων αυτής), αυτός, ο Θανάσης Σταθόπουλος, επανήλθε στο Δ.Σ. της τράπεζας, ως εκπρόσωπος του Δημόσιου Ταμείου ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ (που ήταν μεγαλομέτοχος της τράπεζας Αττικής) ...

Aferim. Προφανώς, αφού συνέβη, ήταν ηθικότατο ...


Γ) Τη θέση της Πούσκουρη ανέλαβε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος κατήγγειλε δια μέσω της τηλεοπτικής ΕΡΤ, σε παγκόσμια πρώτη όπου, πρόεδρος τράπεζας κατηγορεί ευθέως τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας για διαφθορά.

Καρατομήθηκε (βλέπε “τον παραίτησαν”) και ο Ρουμελιώτης, και τη θέση του ανέλαβε για λίγες ημέρες ποιος ;;;


Ε) Ο Σταθόπουλος !!! Πρόεδρος της τράπεζας, ο συνδικάλας της τράπεζας Θανάσης Σταθόπουλος !


ΣΤ) Ο οποίος, με τη σειρά του, μερικές ημέρες μετά, παρέδωσε τα σκήπτρα της προεδρίας της τράπεζας Αττικής στον Γιώργο Μιχελή. Στον Γιώργο Μιχελή που μόνο όσοι τον όρισαν τον συγχωρεμένο δεν ήξεραν ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια…

Και όντως, ο Μιχελής, 2 μήνες μετά την “ανάληψη καθηκόντων του”, απεβίωσε …


Ζ) Την θέση του Μιχελή στην προεδρία της άμωμου τράπεζας ανέλαβε ο Κώστας Μητρόπουλος που επί ημερών του, καθαίρεσε με συνοπτικές διεργασίες τον Νομικό Σύμβουλο της τράπεζας Αττικής, Μάριο Μπαχά, που με τη σειρά του ο Μπαχάς ήταν στενός συνεργάτης του Ρουμελιώτη και συνάμα ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ την αποστολή του φακέλου Καλογρίτσα, στη Δικαιοσύνη … (αλλά δεν πρόλαβε διότι τον πρόλαβαν...). Όπως "πρόλαβαν" και όλους τους στενά συνεργάτες του Ρουμελιώτη (βλ. οδηγούς, γραμματείς).


Η) Και τι ακολούθησε ; Τα … αναμενόμενα. 15 μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων ( ;; ) του, ο Μητρόπουλος “παραιτήθηκε” (βλέπε : τον παραίτησαν) καθόσον στα “αρμόδια

κλιμάκια λήψης αποφάσεων” χαρακτηρίστηκε ως : συγκρουσιακός, ενώ ω του θαύματος, πρόεδρος της  Attica bank ανέλαβε ο πρόεδρος του μεγαλομετόχου της τράπεζας, του Δημόσιου Ταμείου ΤΣΜΕΔΕ, ο Κώστας Μακέδος !



Εδώ βάζουμε μια άνω τελεία επί του παρόντος έχοντας μια απορία. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ ελληνιστί, ECB αγγλιστί) του 2016

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ θέσφατο του Fit and Proper.

Δηλαδή, οι παράμετροι δυνάμει των οποίων μπορεί κάποιος να αναλάβει θέσεις προέδρου, μέλους του Δ.Σ. στελέχους τράπεζας κλπ ! (στα αγγλικά μπορείτε να το διαβάστε κάνοντας κλικ εδώ και στα ελληνικά κάνοντας κλικ εδώ).

 

Ειδικότερα όντας χαρούμενοι που ΠΡΟΦΑΝΩΣ ο νέος πρόεδρος Κώστας Μακέδος (με τη σειρά που αναφέρονται οι παράμετροι στο ανωτέρω αναφερόμενο “fit and proper”) προφανώς για να τοποθετηθεί ως πρόεδρος :

  1. έχει τραπεζική γνώση (πιστοδοτήσεις, διαχείριση κινδύνου, ασφάλεια πιστοδοτήσεων, καθορισμό marketing plan, γνώση τραπεζικού marketing κλπ

  2. έχει φήμη (δεν έχει δικαστήρια σε βάρος του, ενώ είχε προταθεί και υποστηριχθεί για τη θέση του στο ΤΣΜΕΔΕ από τον Γαμβρίλη που ήταν πρόεδρος στο ΤΣΜΕΔΕ και στην τράπεζα Αττικής (από την οποία, ο Γαμβρίλης, ξηλώθηκε) …

    Εν ολίγοις δεν μοιάζει σαν κάποιον "Πανταλάκη" που είναι διαχρονικός διευθύνων σύμβουλος  σε κάποια τράπεζα ενόσω έχει καμία 40αριά - 50αριά βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βάρος του (σημ : Θανάση Σταθόπουλε, εσύ έχεις καθόλου ποινικές διώξεις σε βάρος σου ; )

  3. δεν υπάρχει ( ; ) “σύγκρουση συμφερόντων”. Π.χ. που ως πρόεδρος μεγαλο-μετόχου οργανισμού σε τράπεζα, είναι και πρόεδρος της τράπεζας (σημ : ή μήπως είναι και τα δύο ταυτοχρόνως ; )

  4. έχει άπλετο χρόνο για να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της τράπεζας (ενώ προφανώς – τουλάχιστον – άλλο τόσο για τα προεδρικά του καθήκοντα στο Δημόσιο Ταμείο ΤΣΜΕΔΕ (ίσως να έχει βρει τρόπο να κάνει το 24ωρο … 40ωρο) και τέλος

  5. ταιριάζει με το υπόλοιπο Δ.Σ. της τράπεζας (όπου αντιπρόεδρος της είναι ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ... που με τη σειρά της η ΕΥΔΑΠ έχασε όσα χρήματα επένδυσε στην τράπεζα Αττικής

και θεωρώντας ότι ο νέος πρόεδρος της τράπεζας Κώστας Μακέδος θα βρει τρόπους για να δικαιωθούν οι Μηχανικοί, τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ, που ζητούν να επιστραφεί το ποσό που έβαλαν στην τράπεζα, στο Ταμείο τους στην τράπεζα Αττικής, που με τη σειρά της, η τράπεζα, έχει 462 εκατ. € κεφάλαια και αναβαλλόμενο φόρο 459 εκατ. €, σύμφωνα με αυτό εδώ)

του ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και δόξες λαμπρές.



Π… Ρ…                       και                 Χ… Λ...

Ένας “αιμοδότης”                              Νομικός



Πρόσθετο σχόλιο Χ... : Γιώργο Κανελλάκη, είδες πως υπάρχουν και Ιδρύματα εκτός από κάποια τραπεζικά όπου, οι διαχειριστές τους, μετά από τη λεηλασία επί των Ιδρυμάτων που διοικούσαν ή την εκούσια (με τη θέλησή τους) παραμέληση της περιουσίας των Ιδρυμάτων που διοικούσαν (για να πουληθούν σε “ημετέρους” μπιρ παρά), θα πάνε “μέσα” για 16 χρόνια ; Αν όχι, δες κάνοντας κλικ εδώ.


Πρόσθετο σχόλιο Π... : πρόεδρε της ΤτΕ και θεματοφύλακα του fit and proper Γιάννη Στουρνάρα, στις προάλλες ευρισκόμενος πλάι μίας ομήγυρης άκουσα ότι προ 2-3 ετών, μια ομάδα επιχειρηματιών ζήτησε άδεια για να δημιουργήσει μια νέα και καθαρή τράπεζα.

Όμως δεν πήραν την άδεια καθόσον δεν είχαν στελέχη που να εκπληρώνουν το fit and proper που (κατ’ εσέ) χρειαζόταν. Όμως, οι προταθέντες από την ομάδα επιχειρηματιών, είχαν εμπειρία πολυετούς διευθυντικής στελέχωσης ελληνικών και ξένων τραπεζών. Αληθεύει ;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου