Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Οδηγίες απεγκατάστασης - εγκατάστασης κλιματιστικού, για όσους πιάνουν τα χέρια τους ... και δεν θέλουν να πληρώνουν τσάμπα κατοστάρικα

 Παίρνοντας ως αφορμή την αγορά ενός μεταχειρισμένου κλιματιστικού που βρήκα σε καλή τιμή (στα 170 €) με έκπληξη διαπίστωσα ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εγκαταστάτες των μηχανημάτων αυτών, έχουν σηκώσει ψηλά τον αμανέ και ζητάνε παράλογες τιμές, στο θεό ...

Τα 70 - 110 € (συν 24% αν θες απόδειξη) τα έχουν σε πρώτη ζήτηση (*) για κάθε απεγκατάσταση και άλλα τόσα για κάθε εγκατάσταση ! 



Έτσι λοιπόν ζήτησα τη βοήθεια φίλου και συγγενούς, παλαιού εγκαταστάτη και σας μεταφέρω τα εξής : Καλά είναι να έχουμε και έναν δεύτερο άνθρωπο μαζί, ειδικά για το κατέβασμα του εξωτερικού μηχανήματος και για το -προσεκτικό- βγάλσιμο του εσωτερικού που θα βγει μαζί με

τις σωληνώσεις.


Απεγκατάσταση

Α) όταν βρίσκουμε ένα μεταχειρισμένο κλιματιστικό (A/C στο εξής), προτιμάμε να είναι τοποθετημένο ώστε να δούμε αν λειτουργεί (σε θέρμανση και ψύξη). Εν ολίγοις, απλά ανάβοντας το, πρώτα στη θέρμανση για 4-5 λεπτά και κατοπινά στην ψύξη για άλλα 5 λεπτά διαπιστώνουμε αν κάνει θορύβους εσωτερικά και εξωτερικά, αν παράγει ζεστό - κρύο αέρα, αν βγάζει κάποια περίεργη μυρωδιά καμένου που ενδεχομένως να σημαίνει καμένες πλακέτες κλπ. 

 

Β) Αν όλα πάνε καλά με όσα διαπιστώσουμε με την ακοή και την αίσθηση του θερμού/ψυχρού αέρα, αφήνουμε το A/C να λειτουργήσει στην ψύξη, στην χαμηλότερη θερμοκρασία του κοντρόλ του, στην μεγαλύτερη ένταση του ανεμιστήρα της εσωτερικής μονάδας για 5 λεπτά και ΜΕ ΑΝΑΜΜΕΝΟ το κλιματιστικό, αφού ξεβιδώνουμε τα προστατευτικά καπάκια των βανών - βαλβίδων :

 

i) με ένα σετάκι από κλειδιά allen κλείνουμε δεξιόστροφα τις έξω βάνες του μηχανήματος με την εξής σειρά :


 

    • πρώτα την βάνα της λεπτότερης σωλήνας (που είναι ο σωλήνας υγρών)
    • περιμένουμε για 1/2 - 2 λεπτά ακόμη (μέχρι να διαπιστώσουμε ότι το εξωτερικό μηχάνημα, ο συμπιεστής του, δουλεύει πλέον στο ρελαντί) και κλείνουμε ΚΑΙ τη βάνα της χοντρότερης σωλήνας (που μέσα της περνούν τα αέρια)
    • σβήνουμε αμέσως το κλιματιστικό και το βγάζουμε από την πρίζα. 


 


Έτσι μόλις συγκεντρώσαμε τα υγρά και αέρια στην εξωτερική μονάδα. 

ΠΡΟΣΟΧΗ οι βάνες να σφίγγουν καλά κατά το κλείσιμό τους έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαρροές.


ii) ξεβιδώνουμε (αριστερόστροφα) τα ρακόρ των υφιστάμενων σωληνώσεων στην εξωτερική μονάδα και βάζουμε στις άκρες του (στο εξωτερικό τμήμα) καθαρή σακούλα νάιλον που την κολλάμε με μονωτική ταινία έτσι ώστε να μη μπει στις σωληνώσεις σκόνη και χώμα.

iii) αποσυνδέουμε τα καλώδια ρεύματος που πάνε στην εξωτερική μονάδα

iii) σπάμε με ένα σιδεροκατσάβιδο και ένα σφυρί 2 εκατοστά περιμετρικά των σωληνώσεων (εκεί που "χάνεται η πλεξούδα σωλήνων και καλωδίων στον τοίχο) στον εσωτερικό και στον εξωτερικό τοίχο

iv) ξεβιδώνουμε το εξωτερικό τμήμα του κλιματιστικού από τις βάσεις του (αν είναι τοποθετημένο σε βάσεις ψηλά στον τοίχο) και το κατεβάζουμε στο πάτωμα.

v) ξεβιδώνουμε τα στριφώνια τις βάσεις του από τον εξωτερικό τοίχο και βγάζουμε τις βάσεις του εξωτερικού τμήματος του A/C.

vi) αφού έχει αποδεσμευτεί η πλεξούδα, βγάζουμε και το εσωτερικό τμήμα του A/C προσέχοντας να μη στραβώσουμε τις σωλήνες που το ακολουθούν. 

vii) αφαιρούμε από τον τοίχο την εσωτερική βάση στήριξης


Έτοιμη η απεγκατάσταση και μόλις γλυτώσαμε ένα κατοστάρικο ...

 

Εγκατάσταση

  1. με ένα αλφάδι και με ένα μολυβάκι σημαδεύουμε 5-6 τρύπες της εσωτερικής βάσης σε σημείο που να είναι ~30 εκατοστά κάτω από το ταβάνι του σπιτιού μας και το στερεώνουμε στον τοίχο.
  2. σπάμε τον τοίχο στο σημείο που θα πρέπει να βγουν προς τα έξω οι σωλήνες και το καλώδιο, με ένα καλέμι και μια βαριοπούλα ή καλύτερα με ένα κρουστικό σκαπτικό.
  3. περνάμε τους σωλήνες προς τα έξω
  4. με ένα αλφάδι, με ένα μολύβι και μια μεζούρα - πασέτο στερεώνουμε τις βάσεις έξω, έτσι ώστε να μη γέρνει προς κάποια πλευρά
  5. ανεβάζουμε το μηχάνημα και το βιδώνουμε στη βάση του
  6. βιδώνουμε ΚΑΛΑ τα ρακόρ των χαλκοσωλήνων (αφού βγάλουμε τα νάιλον και τη μονωτική που τους είχαμε βάλει)
  7. ανοίγουμε τις βάνες που είχαμε σφίξει όταν συγκεντρώναμε τα υγρά και τα αέρια
  8. συνδέουμε τα ηλεκτρικά καλώδια δίνουμε ρεύμα καιιιιιι

Έτοιμη η εγκατάσταση και μόλις γλυτώσαμε άλλο ένα κατοσταρικάκι ...

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Στα κλιματιστικά παλαιού τύπου (ON/OFF) δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη αντλίας κενού. Στα νέα νέας (inverter) τεχνολογίας, η χρήση της αντλίας κρίνεται ως αναγκαία.


Σημειώσεις : 

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Με το ηλεκτρικό ρεύμα ΔΕΝ παίζουμε !!! Αν δεν ξέρουμε τι και πως, δεν το κάνουμε !

 

Τα αέρια στα νέου τύπου κλιματιστικά, είναι εκρηκτικά. Άρα δεν καπνίζουμε κοντά τους όταν κάνουμε τις ανωτέρω εργασίες.

 

Α) αν οι σωλήνες που βγάλαμε δεν αρκούν στην νέα εγκατάσταση (το μήκος τους), να ξέρετε ότι σε ένα κατάστημα υδραυλικών ειδών το μέτρο του ζεύγους (χοντρός και λεπτότερος χαλκοσωλήνας, μαζί με τα θερμομονωτικά τους) δεν κοστίζει πάνω από 6-7 € το μέτρο, ο σωλήνας αποχέτευσης κοστίζει 1 € το μέτρο, ενώ μαζί με το κόστος των allen, του καλωδίου, στριφωνιών - ουπατ, το συνολικό κόστος δεν ξεπερνά τα 20-25 € !

Β) Για τα αλφάδια (που βρίσκετε πάμφθηνα με ένα δίφραγκο), τα κατσαβίδια, τα allen (που επίσης τα βρίσκετε με ένα δίφραγκο), τα σκαπτικά κρουστικά και τα κλειδιά των στριφωνιών, δεν γράφω κόστος μιας και όποιος πιάνουν τα χέρια του, διαθέτει τέτοια.

 

Γ)  Ακόμη και εργαλεία κοπής και διαστολής - εκτόνωσης του χαλκοσωλήνα αν σου χρειαστούν (αν βάλεις νέους σωλήνες και πρέπει να δημιουργήσεις "χείλη" στις άκρες του) δεν κοστίζουν συνολικά πάνω από 20 €. Ναι υπάρχουν και με 100 € αλλά ένας από εμάς, δεν θα κάνει καθημερινές εγκαταστάσεις κι έτσι και το φθηνό κάνει μια χαρά δουλειά


* και αν ρωτήσεις τους εγκαταστάτες, "μάστορα, σαν πολλά δεν είναι τα φράγκα που ζητάς ;" η απάντηση τους "έχω πιστοποίηση" είναι κατ'  αυτούς αφοπλιστική, λες και δεν έχει κάνει απόσβεση του κόστους πιστοποίησης μέσα σε ένα - δύο μήνες εργασίας του. 

Επίσης απαντούν "οι τιμές των υλικών έχουν πάει στο θεό" ... ξεχνώντας να σου πουν ότι 2 μέτρα -ζεύγος- χαλκοσωλήνων (όσα είναι τα αναγκαία για μια μέση τοποθέτηση A/C, μαζί με τις μονώσεις τους και την σωλήνα απορροής νερού (αποχέτευσης) και τα σχετικά καλώδια, όπως προείπα κοστίζουν -σκάρτα- 20 - 25 €.

 

Υγ. Κάποτε και οι ηλεκτρολόγοι χρέωναν κατοστάδες για μια άδεια ηλεκτρισμού, μέχρι που ήλθε η πείνα και έπεσαν στα 50 €. Και καλά έκαναν ! Κάποια στιγμή και οι υδραυλικοί και οι ψυκτικοί, "θα μάθουν".

 

Νέο Αίμα (με τη βοήθεια του ψυκτικού Νίκου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου