Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Δεν ζεις όταν αναπνέεις, αλλά όταν είσαι ελεύθερος (*)

Στα μέσα Ιουνίου του 2014 ο Στέφεν Χώκινς ( : κατά την επιστημονική κοινότητα θεωρείται ο σύγχρονος και εν ζωή απόγονος του Αϊνστάιν) δήλωσε : "είναι απόλυτα λογική η ύπαρξη ευφυούς ζωή εκτός του πλανήτη μας. Όμως, εάν κάποτε οι εξωγήινοι αποφάσιζαν να μας επισκεφτούν, αυτό θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για τους ανθρώπους".

Την ίδια περίοδο, ο ιδρυτής της SpaceX και της Tesla Motors, Έλον Μασκ δήλωσε στις 4 Αυγούστου :

"πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πιθανώς να είναι πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά όπλα".  Όταν ρωτήθηκε τι εννοεί, απάντησε ότι : "έχουν γυριστεί ταινίες για αυτό, όπως, ξέρετε, ο “Terminator”".

Αυτά και τα δύο θέματα έχουν να κάνουν και όχι μόνο με την τεχνολογία, αλλά και με την αδηφάγο ανθρώπινη φύση που ενδεχομένως να πλησιάζει στα επίπεδα της αυτοκαταστροφικής τάσης, καθώς δεν απολαμβάνει τα δώρα της φύσης, αλλά θέλει να δημιουργεί και να αναζητεί μονοπάτια (;;;) που πιθανότατα δεν έπρεπε ποτέ να πλησιάσει.

Είναι όμως μόνο αυτά ; Όχι ! 
Έτσι, παρατηρούμε πως την 8 Αυγούστου 2014 η IBM ανακοινώνει πως δημιούργησε τσιπ που αποκαλείται TrueNorth και στην ουσία προσπαθεί να μιμηθεί τον τρόπο που ο εγκέφαλος αναγνωρίζει μοτίβα, βασιζόμενο σε δίκτυα τρανζίστορ που μιμούνται τα νευρικά δίκτυα του εγκεφάλου.

Μέχρι εδώ θα μπορούσε να ειπωθεί πως όλα τα ανωτέρω ανήκουν στην σφαίρα της αγωνίας και της αναζήτησης νέων μορφών Η/Υ. Κάποιοι μάλιστα θα επικαλεστούν πως τέτοιες ανακαλύψεις θα μπορούν να βοηθήσουν σε χειρουργεία και σε δύσκολες αποστολές σε βάθη ωκεανών. Ακόμη, ίσως και στην εύρεση πιθανής εξωγήινης τεχνολογίας ... στα βάθη του σύμπαντος

Ας πούμε ότι συμφωνούμε και με αυτά τα σκεπτικά, μη ξεχνόντας όμως πως και η πυρηνική ενέργεια -αρχικά- ... επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς και επίλυση θεμάτων ενέργειας ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ πόλεις, κοινωνίες ... και ψυχές.

Εκεί που θα δυσκολευτεί ο ανθρώπινος νους να βρει απάντηση είναι στο, γιατί ερευνητές του Harvard University αναπτύσσουν Ρομποτικές μέλισσες, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη γονιμοποίηση φυτών, τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε σεισμοπαθείς περιοχές, την εξερεύνηση επικίνδυνων περιβαλλόντων, μετεωρολογικές παρατηρήσεις κ.α.   !
Και το αναφέρω καθώς είναι σαφές και γνωστό πως οι τεχνολογίες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας αποπροσανατολίζουν, διαλύουν και εξαφανίζουν κοινωνίες  μελισσών.

Αυτοκαταστροφή ή έρευνα ; Τεχνολογική ανάπτυξη ή πορεία προς το "τέλος" ; Μάλλον η απάντηση είναι αυτονόητη, αλλά το θέμα είναι το ποιος και τι ωφελείται από αυτές τις λίαν επιεικώς παράτολμες ... αναζητήσεις και κατασκευές όταν, δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς πως το θέμα δεν είναι ο πλανήτης Γη να γίνει πλανήτης μηχανών αλλά ανθρώπων. Αληθινών ανθρώπων που δε θα έχουν μόνο το "σχήμα" αυτού.

(*)Κλείνοντας αναφέρω αποστροφή του πρωταγωνιστικού ρόλου του 1984 του Τζ. Όργουελ : "δεν ζεις όταν αναπνέεις, αλλά όταν είσαι ελεύθερος". 
Και προσθέτω, ελευθερία δεν υπάρχει όταν είμαστε σκλάβοι ενός φορητού, ή μη, υπολογιστή, ενός ποτηριού μπύρας, καθώς ενός μιντιακού συστήματος δημιουργίας καθοδηγούμενης σκέψης.

Σημείωση : τα ανωτέρω τα είχα γράψει ένα βράδυ στα τέλη του 11/2014, χωρίς να τα έχω αναρτήσει. Μα πλέον θεωρώ πως πρέπει -τουλάχιστον- να πονηρευτούμε όλοι για το τι πραγματικά συμβαίνει στις κοινωνίες, στους Λαούς και στις Χώρες, τι κρύβεται πίσω από δυσνόητες και απατεωνίστικες ... οικονομίστικες θεωρίες και κάτω από τον πειθαναγκασμό των μαζών  δια μέσω ... διδαχών ... πεφωτισμένων (τραπεζικών, πολιτικών και τηλεοπτικών) guru, καθώς και από την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης (βλ. ανακοινώσεις των Google, Facebook, Apple, Baidu, Rostec τον 5/2015) όπου, η έννοια "σκλαβιά" θα αποκτήσει νέο ... νόημα !

Και η παλιά, η .. γνωστή, θα φαντάζει ως Παράδεισος μπροστά στην επερχόμενη.  Εκτός και αν η θρυαλλίδα της φούσκας των διεθνών ... χρηματιστηρίων λειτουργήσει ως μηχανισμός επιστροφής σε πραγματικές Αξίες και Θεσμούς. 
Όχι τους ... κυβερνητικά αναφερόμενους !

Υ.γ. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου ΜΙΤ, η χρήση robots σε χειρουργικές επεμβάσεις συνδέεται με τουλάχιστον 144 θανάτους και πλέον των 1.000 τραυματισμών μέσα σε διάστημα 14 ετών στις ΗΠΑ.
Και κάτι ακόμη. Το κατωτέρω ας κριθεί ως τμήμα παρακμής ενός Πολιτισμού εν υπνώσει ... προς γνώση και ... συμμόρφωση ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου