Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

T1-18. Οι αυθαιρεσίες της ΕΛΑΣ aka εγώ θα στο πάρω κι εσύ λέγε ότι θες. (Τμήμα Α' - προσωπικά δεδομένα)

Μου περίγραφε ο Κανελλάκης σκηνή που διαδραματίστηκε εμπρός στα μάτια του, σύμφωνα με την οποία :

Σε κεντρική συνοικία της Αθήνας, 2 νεαροί αστυνομικοί με πολιτική περιβολή μπήκαν σε τοπικό μαγαζάκι και απαίτησαν από την καταστηματάρχη να τους δώσει αντίγραφο από το καταγραφικό μηχάνημα καμερών, που έχει στο κατάστημά της. 

 

Ο ένας από τους δύο, ο "άπειρος και τραμπούκος" έλεγε με στόμφο στην καταστηματάρχη :

"εγώ θα σου πάρω το καταγραφικό κι εσύ ας λες ότι θες", ενώ ο (προφανώς) προϊστάμενός του που ήταν πιο έμπειρος έλεγε στην καταστηματάρχη ότι έχουν εντολή από Εισαγγελέα που όμως δε μπορούν -έστω- να της την δείξουν. 

Η καταστηματάρχης τρομοκρατημένη, κατόπιν πρότασης του Κανελλάκη κάλεσε το 100 που ήλθε μετά από λίγο, αλλά εκ των πραγμάτων, δεν μπορούσε να κάνει και τίποτα περισσότερο από τον παρατηρητή αφού η καταστηματάρχης αλλά και ο Κανελλάκης με την παρέα του επέμενε ότι χρειάζεται κάποια εντολή - έγγραφο από Εισαγγελία ή την Αρχή προσωπικών δεδομένων, για να δώσει η καταστηματάρχης ότι της ζητείτο. 

 

Ο εμπειρότερους εκ των δύο αστυνομικών, ο υπαστυνόμος κ. Δ.... ομολογουμένως προσπάθησε με καλό τρόπο να εξηγήσει τους λόγους που χρειάζονταν άμεσα η ΕΛΑΣ κάποιες καταγεγραμμένες σκηνές από το καταγραφικό του μαγαζιού, ΧΩΡΙΣ όμως να έχει για επίδοση ή έστω για επίδειξη κάποιο έγγραφο δυνάμει του οποίου η καταστηματάρχης, έστω παράτυπα (αφού δεν επιδείχθηκε ή δόθηκε εντολή άρσης προσωπικών δεδομένων) θα έδινε ότι της ζητείτο.

 

Η συνέχεια εξιστόρησης της ιστορίας δεν έχει και τόσο πολύ σημασία, αφού θέλουμε να μείνουμε στο γεγονός πως : κάποιοι της ΕΛΑΣ, με το έτσι θέλω, ζητούσαν ότι ήθελαν, χωρίς να δίνουν λόγο ή/και έγγραφο νομικής κάλυψης του αιτήματος τους, παραβλέποντας εμείς, έστω προσωρινά όπως προείπαμε, την συμπεριφορά του "ψηλού και άπειρου αστυνομικού" που φώναζε στην καταστηματάρχη: "εγώ θα στο πάρω όλο το μηχάνημα κι εσύ λέγε ότι θες και σου κάνω χάρη που δεν σε πάω μέσα για απείθεια", συμπληρώνοντας ότι "θα σου δώσω ένα χαρτί που θα καταγράφω την κατάσχεση όλου του καταγραφικού μηχανήματος". Πράγμα που έκανε γράφοντας σε μια κόλα χαρτί, ότι κατάσχει το μηχάνημα. Κόλα χαρτί όχι με σφραγίδες, όχι με αναφορά για το λόγο κατάσχεσης, όχι με στοιχεία φακέλου ανάκρισης ή προανάκρισης δυνάμει της οποίας έκανε αυτή του την "κατάσχεση", που ξεπερνάει τα όρια της αστυνομικής αυθαιρεσίας !


Επ' αυτών, τι έχει να πει η ηγεσία της ΕΛΑΣ ; Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ; Έχει το δικαίωμα όποιος επικαλείται το "σχήμα" του (την ιδιότητα του αστυνομικού), να ζητά αντίγραφο προσωπικών δεδομένων από καταγραφικό μηχάνημα και κατοπινά να κατάσχει το μηχάνημα, δίδοντας ένα απλό ιδιόχειρο κωλόχαρτο ;

Θεωρεί κανείς ότι όλη η Ελληνική Κοινωνία είμαστε ιδιώτες που καθόμαστε ήσυχα - ήσυχα, βλέποντας ειδήσεις και reality, χωρίς να προβληματιζόμαστε για τις "εκπτώσεις" επί του Συντάγματος και των Νόμων ; 

Εν τέλει, με ποιο τρόπο καλύπτει Νομικά τους άντρες της η ΕΛΑΣ από την διάπραξη εκουσίων ή ακουσίων αυθαιρεσιών ;


Μνήμων, που όντας αρκετά μεγάλος, θυμάται καλά τις ανάλογες αυθαιρεσίες, στην προηγούμενη 7ετία ...


Συνεχίζεται με θέμα που έχει σφαίρες. Πολλές και βροντερές σφαίρες, και ξανά με ΕΛΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου