Λίγη ιστορία ... μιας και το 'φερε η κουβέντα ...
Πώς η "Νότια Σερβία" ή "Βαρντάρσκα" έφτασε σε ΠΓΔ της Μακεδονίας.
Το 1804 ξεκίνησε η επανάσταση των Σέρβων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία μετά από μακροχρόνιο αγώνα οδήγησε το 1815 σε καθεστώς αυτονομίας το πασαλίκι του Βελιγραδίου, που αναγνωρίστηκε πλέον de facto από τους Τούρκους το 1867, οπότε και αποσύρανε τον στρατό τους.
Έτσι ξεκίνησε η ανεξαρτησία των Σέρβων και το βασίλειο της Σερβίας. Μέχρι τότε η υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία ήταν υπόδουλη (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία, Μαυροβούνιο).
Το 1913 στους Βαλκανικούς πολέμους, το βασίλειο της Σερβίας πήρε την περιοχή
των Σκοπίων και την ενέταξε στο βασίλειό της.
Μάλιστα είναι γνωστό ότι υπήρξε παρέμβαση του Βενιζέλου για το αν έπρεπε να επιτεθεί ο ελληνικός στρατός στα Μπίτολα (Μοναστήρι) ή στη Θεσσαλονίκη, και βεβαίως επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη, παρόλο που το Μοναστήρι είχε πλούσιο ελληνικό στοιχείο.
Άρα, μέχρι το 1913 υπάρχει μόνον βασίλειον της Σερβίας !
Με το τέλος του 1ου ΠΠ, η Αυστρο-ουγγαρία που ήταν στους ηττημένους έχασε εδάφη στα Βαλκάνια.
Έτσι το 1918 συγκροτήθηκε αρχικά το "κράτος Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων" από τα 3 έθνη της περιοχής.
-Σέρβων
-Κροατών
-Σλοβένων
Παρατηρήστε ότι δεν υπάρχει πουθενά ο όρος Μακεδονία και Μακεδόνες.
Λίγο αργότερα έγινε επίσημη αναγνώριση του κράτους, το οποίο ονομάστηκε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, με βασιλιά τον Πέτρο Καραγιώργεβιτς τον 1ο.
Η επίμαχη σήμερα περιοχή της ΠΓΔΜ ήταν τμήμα του βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και ονομαζόταν "νότιας Σερβία" (southern Serbia, Južna Srbija).
Το βασίλειο αυτό, υποδιαιρέθηκε αργότερα σε επαρχίες διοίκησης (Banovina). Η περιοχή Νότιας Σερβίας ονομάστηκε Banovina Vardarska.
Αυτή ήταν λοιπόν η ονομασία της περιοχής των Σκοπίων : ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ. Έθνος Μακεδόνων δεν υπήρξε ποτέ !
Να σημειωθεί ότι στη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, η περιοχή ονομάστηκε επισήμως : Νότια Σερβία και αργότερα επαρχία του Βαρδάρη (Vardarska Banovina).
Η ονομασία "Μακεδονία του Βαρδάρη" απαγορεύτηκε τότε στους Σέρβους!!! (δες κι εδώ...) https://en.wikipedia.org/wiki/Vardar_Macedonia
Δηλαδή με λίγα λόγια, το βασίλειο της Σερβίας πήρε το 1913 τα Σκόπια και τα ονόμασε Νότια ΣΕΡΒΙΑ και αργότερα ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ. Μετά, το βασίλειο της Σερβίας έγινε βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.
Αυτά μέχρι τον 2ο ΠΠ. Το 'χεις;;;
Μετά τον 2ο ΠΠ, ο Τίτο θέλοντας να εξυπηρετήσει αλυτρωτικές επιδιώξεις και κυρίως διέξοδο στο Αιγαίο, βάφτισε την περιοχή "Σοσιαλιστική Δημοκρατία Μακεδονίας".
Η Ελλάδα τότε αντέδρασε αρχικά, και καμία κυβέρνηση επί εμφυλίου (Πλαστήρας, Παπάγος, Σοφούλης, Τσαλδάρης) ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ τον όρο Μακεδονία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ζαχαριάδης και ο Βαφειάδης είχαν δεχτεί τις θέσεις του Τίτο, και αρκετοί Σκοπιανοί πολέμησαν με τον ΔΣΕ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί δεν δέχονταν τον όρο Μακεδονία με τίποτα! Υπάρχει και σχετικό έγγραφο του State Dept το οποίο έχει και η ιστοσελίδα του υπουργείου εξωτερικών μας
Οι Αμερικανοί φοβούνταν τότε ακόμη τον Τίτο, και τον έβλεπαν ως σύμμαχο με τον Στάλιν. Σύντομα όμως ο Τίτο τα "έσπασε" με τον Στάλιν και έγινε ο αγαπημένος των Αμερικανών, ενώ πλέον δεν τον ήθελαν οι Σοβιετικοί (τότε άρχισαν να τρώγονται και ο Ζαχαριάδης με τον Βαφειάδη, τον οποίο κατηγορούσε ως "Τιτοϊκό").
Με την λήξη του εμφυλίου, ο Παπάγος ως γνήσιος "εθνικόφρων" δεν δεχόταν επ' ουδενί τον όρο Μακεδονία. Έκανε μάλιστα διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για να πάρουμε την Βόρεια Ήπειρο και την Κύπρο, αλλά φυσικά οι Αμερικανοί τον πούλησαν, τον άδειασαν και έφεραν τον Καραμανλή (ενώ ο Παπάγος αρρώστησε και πέθανε, εν μέσω των κινητοποιήσεων των Κυπρίων).
Ο μοιραίος άνθρωπος ήταν ο Καραμανλής.
Αυτός με το που ανέλαβε συμφώνησε αμέσως με τον Τίτο για την επαρχία της Μακεδονίας. Από τότε ξεκινά το κακό...
με σφραγίδα του Μακεδόνα "εθνάρχη" μας (την ίδια περίοδο βεβαίως "έλυσε" και το Κυπριακό ...)
Να λοιπόν, πώς η Νότια Σερβία ή Βαρντάρσκα, έγινε Macedonia.
Μόλις αργότερα διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, είναι γνωστό ότι ο Μιλόσεβιτς πρότεινε στον Μητσοτάκη να καταλάβουν από κοινού το κρατίδιο των Σκοπίων. Οι Σέρβοι το θεωρούσαν ανέκαθεν δικό τους κομμάτι. Είπαμε, Νότια Σερβία ! Το τι έκανε ο Μητσοτάκης είναι γνωστό ...
Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Παπούλια αργότερα 1995 έκαναν αργότερα την περίφημη "ενδιάμεση συμφωνία".
Ο Παπανδρέου έλεγε πριν βγει πρωθυπουργός ότι δεν ΄θα υπάρχει ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά του. Η αλήθεια είναι ότι το τήρησε μετεκλογικά. Η επιβολή εμπάργκο όμως έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα! Τα Σκόπια σύναψαν επίσημες εμπορικές συμφωνίες με πάνω από 100 χώρες, οι οποίες βεβαίως τους αναγνώρισαν ως Macedonia. Πλήρης διπλωματική καταστροφή αυτό για την Ελλάδα, δωράκι στους Σκοπιανούς.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα...
Καλή νύχτα!
ΥΓ. Πρέπει να διαβάζουμε ιστορία!
ΥΓ2: Να πάτε στην Καστοριά και να ζητήσετε να σας ξεναγήσει στο Μακεδονικό μουσείο ένας συνταξιούχος δάσκαλος (νομίζω Κύριος Νίκος λέγεται). Αυτός θα σας τα εξηγήσει όλα!
Απόστολος Π. Παρασκευόπουλος
Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & μηχανικός υπολογιστών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου