Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Είχα φυτέψει μια λεμονιά (upd)

 


Upd. Ο γείτονας μου ο Λεωνίδας έχοντας στην αυλή του 2 λεμονιές που παράγουν λεμόνια όλη τη χρονιά, όταν τις κλάδεψε τέλος Μάρτη του 2019, με άφησε να πάρω 2 - 3 κλαδάκια για να τα χρησιμοποιήσω ως "μάτια" σε μια νεραντζιά που είχε φυτρώσει μόνη της, εκεί που ρίχνω όλα τα οικιακά φυτικά απόβλητα, για να γίνουν κομπόστ.

 

Σύμφωνα με οδηγίες που είχα δει σε διάφορα video στο youtube και είχα διαβάσει στο διαδίκτυο, έκανα "Τ" στον κορμό της νεραντζιάς, σχίζοντας τον φλοιό της, έκοψα όλα τα περιμετρικά της κλαριά, έβαλα τα "μάτια", κάλυψα τις πληγές με την ειδική πάστα κάλυψης φυτικών πληγών, έδεσα τα μάτια και έμεινα

με την προσδοκία πως τα "μάτια θα πιάσουν"...

 

Κλαδιά - μοσχεύματα
λεμονιάς σε νερό και
κορν φλάουρ
Μου περίσσεψαν όμως κάποια τμήματα κλαδιών λεμονιάς που, την ώρα που ετοιμαζόμουν να τα πετάξω σκέφτηκα να κάνω ένα πείραμα. 

 

Τα έβαλα μέσα σε ποτήρι με νερό αφήνοντας 1-2 φυλλαράκια επάνω τους, ενόσω, μέσα στο νερό διέλυσα μια μύτη γλυκού του κουταλιού από κορν φλάουρ. Το έβαλα στο παράθυρο της κουζίνας που είναι σημείο φωτεινό και ζεστό αλλά όχι με απ'  ευθείας ηλιακή ακτινοβολία και περίμενα ...

 

Κάθε 5-6 ημέρες δε, άδειαζα το μισό νεράκι από το ποτήρι με τα κλαδιά λεμονιάς και πρόσθετα νέο, που όμως δεν ήταν τρεχούμενο, αλλά το είχα ήδη 2 ημέρες τοποθετημένο σε άλλο ποτήρι, έτσι ώστε να εξαερωθεί το χλώριο που έχει το τρεχούμενο νερό της πόλης.

 

Ένα μήνα μετά ...

Και τα τρία "μάτια" που κέντρωσα την νεραντζιά, δεν έπιασαν ...

 

2 μήνες μετά ...

Το ένα από τα τρία κλαδάκια που έβαλα σε ποτήρι με νερό και κορν φλάουρ, είχε αρχίσει να βγάζει ριζίδια.  Τα άλλα δεν πήγαν καλά κι έτσι κατέληξαν στην ανακύκλωση - κομπόστ που κάνω στην ταράτσα.


6 μήνες μετά ...


Το κλαδάκι που είχε βγάλει ριζίδια, το είχα ήδη βάλει τον 4ο μήνα σε χώμα εύφορο (με κοσπόστ παραγωγής μου που προέρχεται από φλούδες λαχανικών, πούλπα από στημένα πορτοκάλια, ακτινίδια κλπ, ΚΑΙ λιωμένα τσόφλια αυγών, που είναι άφθονη πηγή ασβεστίου στο χώμα) και έχει αρχίσει να πετάει νέα μάτια.
 
Το ... θερμοκήπιο λεμονιάς σε φωτεινό σημείο μεν, αλλά όχι σε σημείο που να το κτυπάει ο ήλιος

Το φυντανάκι λεμονιάς είναι 6 μηνών

Στο χώμα διακρίνονται αμυδρά τα ριζίδια της λεμονιάς


Ένα χρόνο μετά...


Η λεμονίτσα μεταφυτεύεται σε μεγάλη γλάστρα που κατά καιρούς τις ρίχνω κοπριά, κομπόστ και κυρίως, τις κρύες ημέρες του χειμώνα την σκεπάζω με ένα νάιλον διάφανο, για να μη καεί από τον χιονιά.

3 φορές το χρόνο δε, έριχνα στο χώμα της ΚΑΙ διαλυμένο σε νερό χημικό λίπασμα που προτεινόταν στις γραφές του internet ως ειδικό για την ανάπτυξη ριζών του δέντρου. 

 

2 χρόνια μετά ...

Η λεμονιά μου κάνει δειλά - δειλά κάποιους ανθούς που όμως δεν μπορεί να τους κρατήσει και πέφτουν. 

 

3 χρόνια μετά ...

Η λεμονιά μου έχει ύψος 1,2 μέτρα, και είναι γεμάτη από μπουμπούκια και αρχικά σχηματισμένα λεμονάκια.


και βρίσκεται δίπλα στην βερικοκιά, στη ροδιά, στις κληματαριές, στην κυδωνιά, στη μηλιά, στην αχλαδιά, στην κερασιά, στην ελιά που έπιασαν μόνες τους μέσα στο "κομπόστ" που κάνω.

 

Σημειωτέον, 6 βερικοκιές, 2 μηλιές, 2 αχλαδιές, 2 κερασιές τις χάρισα, ενώ τα άλλα δεντράκια τα φύτεψα σε τόπο εύφορο και περιμένω καρπούς. 

μπουμπούκια λεμονιάς

βερικοκιά

 

Επίλογος ...

Ευχαριστώ πολύ τον Τάκη που μου κέντρωσε την αχλαδιά και θα μου κεντρώσει την ελιά, όπως και τον Λεωνίδα που μου έδωσε τα μοσχεύματα λεμονιάς και τον Βασίλη στον Πύργο Ηλείας που τον γνώρισα μέσω του youtube και τηλεφωνικά μου έδωσε οδηγίες για την θεραπεία της λεμονίτσας μου πέρυσι, όταν αρρώστησε από φυλλοκνίστη (: δυνατό κλάδεμα, κόψιμο των ασθενών φύλων, ράντισμα με νερό + θερινό πολτό + ελάχιστο οινόπνευμα).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου