Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Dart. Βελάκια. Κανόνες παιχνιδιού, οδηγίες και τρόποι παιχνιδιού


Ο πίνακας επί του οποίου ρίχνουμε τα βέλη ονομάζεται ρολόι

Η διάμετρος του ρολογιού είναι 46 εκατοστά (για την ακρίβεια 18 ίντσες ή 45,72 εκατοστά)

Το κέντρο του ρολογιού, ονομάζεται μάτι ταύρου ή εσώτερος ταύρος

Ο κύκλος γύρω από το μάτι ταύρου, ονομάζεται ταύρος ή εξώτερος ταύρος

Το ρολόι, έχει 20 αριθμημένες ίσες εγκάρσιες υποδιαιρέσεις από το μάτι του ταύρου προς την περιφέρεια του ρολογιού, σε σχήμα πίτας. Οι αριθμήσεις δεν

είναι με τη σειρά αλλά είναι αυτές που έχουν καταρτιστεί. Βλέπε φωτογραφία στην κορυφή.


Το τοποθέτηση - αποστάσεις

Το ρολόι τοποθετείται σε ύψος τέτοιο ώστε το μάτι του ταύρου να βρίσκεται σε ύψος 177 cm (1,7678 m για την ακρίβεια ή 5 πόδια και 8 ίντσες) από το πάτωμα. Σύμφωνα με άλλους το ρολόι τοποθετείται έτσι ώστε το μάτι του ταύρου να βρίσκεται στα 173 cm από το έδαφος.

 

Οι παίκτες βρίσκονται σε απόσταση 237 cm (2,37 cm) από το ρολόι. Για να το επιτύχουμε μπορούμε να τοποθετήσουμε στην απόσταση αυτή στο πάτωμα, μια άσπρη χαρτοταινία την οποία οι παίκτες δεν θα πρέπει να πατάνε, αλλά να βρίσκεται η μύτη από το παπούτσι τους, ή να καρφωθεί μια λεπτή σανίδα την οποία δεν μπορούν οι παίκτες να πατούν.


Ο κάθε παίκτης κατά την ώρα της βολής του (με 3 βελάκια) έχει το δικαίωμα να κινείται στην όπισθεν της γραμμής (ή σανίδας) περιοχή που χωροθετείται στα 61 cm πίσω από την γραμμή (ή την σανίδα). 


Βαθμοί

Στο ρολόι, εξωτερικά υπάρχουν οι βαθμοί.

Εσωτερικά αυτών υπάρχουν δύο δαχτυλίδια με πράσινο και κόκκινο χρώμα. Το εξωτερικό δαχτυλίδι που οι βαθμοί μετρούνται επί 2 και το εσωτερικό δαχτυλίδι που οι βαθμοί μετρούνται επί 3. Στους ενδιάμεσα χώρους οι βαθμοί μετρούνται επί 1.


 

Ο παίκτης που θα καρφώσει το βελάκι του στο μάτι ταύρου παίρνει 50 βαθμούς ενώ εκείνος που θα το καρφώσει στον ταύρο παίρνει 25 βαθμούς.


Επειδή το dart θέλει στρατηγική και επειδή υπάρχουν πολλά είδη παιχνιδιών (πχ τα Killer, Golf, 101-301 κλπ) με το dart, σας συνιστούμε να διαβάστε τις οδηγίες από εδώ εδώ.

Σας υπόσχομαι δε πως θα σας γίνει μια ευχάριστη μανία που θα μπορεί να συνοδεύει αγώνες σας με τους φίλους σας ή και ώρες αυτοσυγκέντρωσης και σκέψεων.

 

Καλή διασκέδαση 


Αριστοτέλης .........


1 σχόλιο:

  1. Έμαθα πρόσφατα τους κανονισμούς και μου δημιουργήθηκε μια απορία.Αν κάποιος παίκτης μετά το τέλος μιας τριάδας βολών δεν κλείσει για έναν πόντο,πως θα κλείσει στην επόμενη τριάδα βολών;Με υπόλοιπο 1 είναι αδύνατον.Λογικα θα <> και οι τρεις βολές αλλά δεν βρίσκω κάπου κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή