Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Μία υπόθεση credit με offshore, που μπορεί να σε ενδιαφέρει

Έχω όρεξη να σου κάνω τη ζωή πιο εύκολη στους προβληματισμούς σου με αυτό εδώ. Αν και δεν νομίζω πως - κατά βάθος - έχεις απορίες για το τι ισχύει (ούτε εσύ, ούτε το ISIJ), μιλώντας σου για μια υπόθεση που μου ήλθε στη μνήμη.



Ήταν μέσα της δεκαετίας του '90 sτο κατάστημα (που λόγω ΠΑΣΟΚίασης του διευθυντή, αλλά και των πλατών του στη διοίκηση), είχε πελάτες αρκετές εισηγμένες στο τότε ΧΑΑ.

 

Μια από αυτές ήταν ένας γρήγορα ανερχόμενος επιχειρηματίας για τον οποίον κυκλοφορούσαν και κάποιες περίεργες φήμες. 


Μια φήμη που θυμάμαι σαν τώρα, ήταν εκείνη που έλεγε : 

"μόλις κάηκε από πυρκαγιά η πατρική επιχείριση, ο γιος σβέλτα και απροβλημάτιστα πήρε την αποζημίωση από την ασφαλιστική και άνοιξε μια νέα επιχείρηση με ομοειδή εμπορεύματα, που όμως στο σύνολό τους ΔΕΝ κατασκευάζονταν στην Ελλάδα (όπως εκείνα του πατρός) αλλά εισάγονται από Κίνα". 

Μια άλλη φήμη μάλιστα έλεγε πως, η ασφαλιστική αλλά και οι ερευνητές της Πυροσβεστικής, δεν έψαξαν και πολλά και σε βάθος, πράγματα πάνω και μέσα στα αποκαΐδια.

Να μη στα πολυλογώ, το αίτημα ήταν δημιουργία Ανοικτού Αλληλόχρεου Λογαριασμού (ΑΑΛ) περί τα 200 εκατ Δρχ, χωρίς καλύψεις και χωρίς εξασφαλίσεις.

Ζήτησα δύο πράγματα από την Κατερίνα ( * ) του Λογιστηρίου της εταιρείας. 

α) Νομιμοποιητικά (ναι, έβγαζα και νομιμοποιήσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο και τις θεωρούσε η Νομική Υπηρεσία της τράπεζας) και β) οικονομικά στοιχεία. (3 ετών ισολογισμούς, ισοζύγιο Β' βαθμού του περασμένου μήνα και ισοζύγιο Β' βαθμού του ίδιου μήνα, της περασμένης χρονιάς [για συγκρίσεις]).

Παρέλαβα τα Νομιμοποιητικά, άμεσα θα έλεγα, και μια εβδομάδα μετά, μετά από αρκετά "βάσανα" και τα οικονομικά στοιχεία μέσα σ' ένα σφραγισμένο φάκελο που "κατά λάθος" ( ; ) είχε μαζί και μια "πεντακοσάρα" ( * ) που επέστρεψα χωρίς δεύτερη σκέψη, με τον ίδιο courier που έφερε τον φάκελο !

 

Πάμε τώρα στο ουσιώδες της παρούσης 

Με την πρώτη ανάγνωση των Νομιμοποιητικών διαπίστωσα πως η εταιρεία ανήκε σε μεγάλο, συντριπτικά μεγάλο και πλειοψηφικό ποσοστό, σε μια offshore και σε μικρότερο ποσοστό στον επιχειρηματία (και σε οικείους του).

Χωρίς δεύτερη σκέψη ζήτησα νομιμοποιητικά της offshore. Μετά από κάποια "ξυνίσματα" στα μούτρα της επιχείρησης (αλλά και στου διευθυντάκου της τράπεζας) μου ήλθαν μεν, αλλά και σ' αυτή την εταιρεία, στην offshore, βασικός μέτοχος, με ποσοστό πάνω από 80% ήταν μια άλλη offshore. 

Σάλταρα Νίκο. Ζήτησα διευκρινήσεις και ζητώντας τες, με άκουγε και το καθικάκι ο διευθυντάκος μου ...

Ως δια μαγείας χτύπησε το δεύτερο τηλέφωνο και ήταν ο Γενικός (με "Γ" κεφαλαίο) της τράπεζας όπου σε ανοικτή ακρόαση με τον Διευθυντή Ελέγχου Πίστεως (ΔΕΠ) δίπλα τους [σημ: και αυτός με κεφαλαία γράμματα] μου έθεσαν το εξής δίλημμα : 

Γιώργη έχεις τα χίλια δίκια. Σε όλα. Όμως το θέμα έχει ως εξής, "θέλουμε ή όχι να αυξήσουμε τα πιστωτικά μας όρια κατά 200 εκ/ρια Δρχ ; Αν μπορείς να το δεις έτσι, έχει καλώς. Αν όχι σε ενημερώνουμε πως και εμείς θα είχαμε τις ίδια αγωνίες με εσένα αν είμαστε στη θέση σου".

Τους σεβόμουν όχι ως γλείφτης και κόλακας (που ποτέ μου δεν υπήρξα) αλλά διότι είχαν αποδείξει κατ'  επανάληψη πως έπαιρναν το μέρος μου σε κάθε μαλακισμένη .... επιθυμία - αλητεία του διευθυντάκου ...


Και ας διαφωνούσε η Μανδάμ μαζί τους ! Εκείνη που ως επάγγελμα είχε το "ιδιαιτέρα προέδρων τραπεζών" και μετά σύζυγος ...
Γάμα τα. Άλλη φορά αυτά για εκείνη που ήθελε να καλύψει το "πουλεν" της. Τον καριόλη διευθυντάκο, που έσφυζε από πάθη και μαλακία και με "έδινε" στους πελάτες που έκοβα τα αιτήματά τους.


Να μη στα πολυλογώ, η τότε κουβέντα μας έκλεισε από μέρους τους, ως εξής : "όσα Νομιμοποιητικά και αν ζητήσεις, όσων offshore σου φέρει, τελειωμός δεν θα υπάρχει μιας και είναι ατελείωτες". Δεν είναι μόνο 2,3,4".


* η πεντακοσάρα ήλθε από το γραφείο της Κατερίνας Νίκο μαζί με τα ισοζύγια που, ενώ ήταν οριστικοποιημένα, του περασμένου μηνός, ο λογαριασμός "Ταμείο" είχε τεράστιο αρνητικό υπόλοιπο ...

Όταν το είδα, χωρίς να δώσω αναφορά σε κανέναν κάλεσα την Κατερίνα για να της πω της "πατάτα" τους. Εκείνη, πριν προλάβω να μιλήσω μου είπε : τι θέλετε πάλι ; Μας ζητήσατε ένα σωρό έγγραφα, σας τα στείλαμε. Και μου έκλεισε το τηλέφωνο στη μάπα !


Εξοργίστηκα, την κάλεσα στο καπάκι και πριν πει έστω μια λέξη της είπα : ο λογαριασμός Ταμείο στο ΟΡΙΣΤΙΚΟ ισοζύγιο που μου έστειλες είναι αρνητικό. Στείλε μου ένα νέο, διότι μ' αυτό που έστειλες, μόνο επίσκεψη από ΣΔΟΕ μπορείς να πετύχεις ...

Και έστειλε (μαζί με την πεντακοσάρα, όπως προείπα, που την έστειλα αμέσως πίσω).

Τώρα, ποιοι και πόσοι έπαιρναν "πεντακοσάρες", καλύτερα να μη μαντέψω. Ίσως διότι δεν είναι της παρούσης βρε αδερφέ ...


Αυτάααα Νίκο. Και ό,τι κατάλαβες, φίλε μου.


Γ.Θ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου