Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

Σώζοντας τον καπιταλισμό. Τροφή για το νου.

Saving capitalism ονομάζεται το βιβλίο του Robert Reich, ενός εκ των συμβούλων του Λευκού Οίκοι επί Μπιλ Κλίντον. 
Στο βιβλίο του αυτό ο Reich πραγματεύεται όσα παρανοϊκά διαπίστωσε ότι συνέβαιναν στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, λίγους χρόνους πριν ξεκινήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση. 
Κρίση που δεν έτυχε να συμβεί αλλά που συνέβη λόγω όσων συνέβαιναν (και συμβαίνουν) στην παγκόσμια οικονομία (και στη χώρα ΜΑΣ). 

Το βιβλίο του αυτό αποτέλεσε έναυσμα για να δημιουργηθεί και ντοκιμαντέρ του Netflix, που μπορείτε να δείτε, είτε στο Netflix αν είστε συνδρομητές, είτε "κατεβάζοντας" το από διάφορα torrent sites (προσθέτοντας τους ανάλογους υπότιτλους).

Ο συγγραφέας του βιβλίου R. Reich, μόνο ως αριστερός δε μπορεί να χαρακτηριστεί από διάφορους "καλοθελητές" που θα
ήθελαν να "καπελώσουν" ή να υποτιμήσουν τις, εκ των έσω, διαπιστώσεις του. 
Όμως, ταυτόχρονα, δε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ούτε και δεξιός όπως και ο ίδιος ζητά στο ντοκιμαντέρ του Netflix από τους συνομιλητές του να ξεχάσουν τα περί Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών και να μπουν ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ του πράγματος. Του προβλήματος που δημιουργεί ο καπιταλισμός στους Πολίτες της γης.

  • Οι εταιρείες μπορούν όποτε επιθυμούν να κηρύσσουν πτώχευση όποτε το επιθυμούν, μετά μπορούν να δημιουργούν μια νέα εταιρεία και να ξανά πτωχεύουν αν πάλι το επιθυμούν. Οι πολίτες όμως δεν έχουν αυτό το δικαίωμα λόγω των σχετικών ... νόμων.
  • Οι πολιτικοί θα έπρεπε να υπηρετούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. Τα golden boys των Τραπεζών και των πολυεθνικών. 
  • Οι πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και οι Τράπεζες, έχουν δικούς τους (αδρότατα αμειβόμενους) βουλευτές, σε κάθε Κοινοβούλιο της Υφηλίου, μόνο και μόνο για να περνούν με "νόμιμο" τρόπο, τις παρανομίες τους.
  • Οι τράπεζες κατακρεούργησαν τον νόμο προστασίας των καταθετών τους και έτσι, αφού παρανόμως και ως κοινοί κλέφτες πήραν τα αποθεματικά - καταθέσεις των πελατών τους, τα επένδυσαν σε φούσκες και τα έχασαν, αφού μοίρασαν δεκάδες δις στα golden boys τους. 
  • Τα ακριβοπληρωμένα άτομα των εταιρειών αντί να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο στο κράτος από ότι ο απλός λαός, πληρώνουν λιγότερα. 
  • Οι εταιρείες φαρμάκων επιβάρυναν τον λαό με το κόστος των πανάκριβων φαρμάκων τους, την ίδια ώρα που τα Ταμεία και οι Ασφαλιστικές εταιρείες ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ έστελναν έγγραφα στους ασθενείς και γενικά στους ασφαλισμένους τους, ότι δε τους καλύπτουν με τα νοσήλια και τις αγωγές για σοβαρές παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος. (σημ ΓΘΚ τα ίδια που έγιναν και επί Σαμαρά - Βενιζέλου και Άδωνι Γεωργιάδη στην Ελλάδα). 
  • Οι Τραπεζίτες, παρανόμως κατάργησαν την απαγόρευση σύζευξης κλασσικών Τραπεζών με "επενδυτικές Τράπεζες" και εξαφάνισαν σε ασωτίες και σε προσωπικό τους πλούτο, τις αποταμιεύσεις των Λαών και των Δημοσίων Ταμείων. 
  • Όταν (σ.σ. οι καπιταλιστές) μιλούν για αυτορύθμιση των αγορών, εννοούν την παράδοση του Κράτους σε μια ολιγαρχία ιδιωτών όπου θα ζουν, θα σπουδάζουν και θα θεραπεύονται ΜΟΝΟ οι έχοντες ...

Αυτά και άλλα πολλά λέει ο Reich στο ντοκιμαντέρ του του οποίου εκτιμώ ότι πρέπει να κρατήσουμε ίσως κάποια στάση επιφύλαξης αλλά και να σεβαστούμε τις διαπιστώσεις του, τονίζοντας αυτό που λέει στο ντοκιμαντέρ μιλώντας σε νεαρούς φοιτητές του ( : αισθάνομαι ότι δεν πάλεψα για τα πιστεύω μου όσο έπρεπε, όταν ήμουν στον Λευκό Οίκο. Τώρα το βάρος πέφτει σε εσάς).

Σας συνιστώ απερίφραστα να το βρείτε, να το δείτε και να σκεφτείτε. Ή ακόμη καλύτερα αν έχετε την δυνατότητα, να βρείτε το βιβλίο του (που είναι μόνο στην Αγγλική) και να το διαβάστε).

Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου