Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Το κατέβασμα ταινιών, υποτίτλων και οι ανόητοι

Ήταν δεδομένο για όσους είμαστε στον κόσμο του downloading (κατεβάσματος ταινιών) ότι με την έλευση του Netflix στην Ελλάδα, όλα θα άλλαζαν στο ελεύθερο κατέβασμα ταινιών, σειρών και υποτίτλων. 

Και ναι η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε μαζί με καμία 10αριά άλλες χώρες να εφαρμόσει την εντολή των αμερικανικών studios, σύμφωνα με την οποία κλείνουν οι πάροχοι του internet το κατέβασμα. 
Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως ενώ οι εταιρείες του holywood εδρεύουν στις
ΗΠΑ, εκεί, στις ΗΠΑ, ΔΕΝ ΔΙΕΚΟΨΑΝ το κατέβασμα μιας και ο το αμερικανικό Σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία διακίνησης (των πάντων) ...

Λίγη ιστορία για το ελεύθερο και δωρεάν κατέβασμα τραγουδιών και ταινιών

Για τον πολύ κόσμο, όλα άρχισαν με το Audiogalaxy που ήταν υπηρεσία μέσα από την οποία μπορούσε όποιος ήθελε να βρει και να κατεβάσει τραγούδια Mp3.

Ακολούθησαν το Napster, το iMesh, το eDonkey, το Limewire, το Kazaa και άλλες πολλές υπηρεσίες - sites μέσα από τις οποίες μπορούσε όποιος ήθελε να κατεβάσει ταινίες και τραγούδια.
Μετά από αυτά, η κοσμογονία στο ελεύθερο κατέβασμα ήλθε από το torrent. Τον χείμαρρο, στα Ελληνικά, που δίνει την δυνατότητα να κατεβάζεις και να απολαμβάνεις ταινίες υπερυψηλής ανάλυσης και τραγούδια σαν να είναι νεράκι.

Σε όλη αυτή την ιστορία, αυτό που έμεινε σε εκείνον που ήθελε να κατεβάσει μια ταινία ήταν πως "κάθε φορά που οι αρχές έκλειναν μια απ'  αυτές τις υπηρεσίες, άνοιγαν 50 νέες που ήταν και πιο εξελιγμένες από τις προϋπάρχουσες που έκλεισαν".

Ταυτόχρονα, ο κόσμος έμαθε και κάτι ακόμη. 

Το περίφημο thepiratebay που ... κλείνει εδώ και 6 χρόνια, διαθέτει δεκάδες εκατοντάδες proxy servers ανά την υφήλιο, που λειτουργούν απροβλημάτιστα, παρακάμπτοντας κάθε μπλοκάρισμα. Τα ίδια ισχύουν και για το 1377x, για το kickass και γενικά για κάθε τι ... απαγορευμένο.
Άρα, τα όποια block από εταιρείες παροχής internet (ISPs)  πέφτουν στο κενό.

Η πραγματικότητα και η λύση στο πρόβλημα

Και μιλώ για μπλοκάρισμα αφού το επικαλούμενο "κλείσιμο" των thepiratebay, subs4free και των άλλων, είναι σκέτη μούργα -μούσι και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μπλοκάρισμα από τους πάροχους internet (π.χ forthnet, wind, ote, vodafone κλπ).

Μπλοκάρισμα που 
  • είτε σπρώχνει στον κόσμο σε άλλες διαδικτυακές γωνιές - sites, (βλέπε δίκτυο Tor)
  • είτε σε πρόσθετα vpn των chrome, firefox, opera (free ή επί πληρωμή)
  • είτε σπρώχνει το κόσμο να πληρώνει χρήματα προς VPN servers του εξωτερικού. 
Servers που παρακάμπτουν όλες τις ανούσιες απαγορεύσεις. 
Servers (και εταιρείες) που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε ΗΠΑ και Γερμανία και προσθέτουν άλλο ένα έξοδο (πέρα από τον ΕΝΦΙΑ) στον πολίτη.
Ανόητοι. 

Εννοείται ότι το κείμενο γράφτηκε μόνο για επιστημονικούς σκοπούς και όχι για να βοηθήσει την πειρατεία ή για να προσβάλει κάποιον που αποφάσισε να κόψει το κατέβασμα ταινιών ... 
Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι εμείς προτιμούμε να βλέπουμε την δημοκρατική και καθόλου γκεμπελίστικη ΕΡΤ.

Σημείωση : όποιος σας πει ότι το Tor είναι δύσκολο, μάλλον σας κοροϊδεύει ...


3v@n

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου