Μπα. Απλώς βάζω το μυαλό μου να λειτουργεί και είμαι "απείθαρχος" απέναντι σε ανοησίες, όπως "απείθαρχη" είναι και η κβαντική απέναντι στους Νόμους του Ευκλείδη ...
Αφού μπορώ εγώ, μπορείτε κι εσείς
Το Καλοκαίρι του 2021 τελείωνε και παρατήρησα πως επάνω στις κληματαριές μου υπήρχαν μερικά τσαμπιά σταφύλια. Για την ακρίβεια υπήρχαν όσα έμειναν από όσα είχε αρχικά η κληματαριά μιας και, όλο το Καλοκαίρι, τα είχα τιμήσει δεόντως ...
Έτσι -όπως πάντα- συμβουλεύτηκα φίλους για το αν μπορώ να κάνω κρασάκι. Έστω και μια κούπα. Ομολογώ πως άκουσα διάφορες αρνητικές προτάσεις όπως "τα δικά μας σταφύλια δεν κάνουν για κρασί διότι δεν έχουν βαθμούς" ή "έλα ρε συ που θα κάνεις 2 κιλά κρασί..."
Ένας όμως, ο Γιώργος, που είναι κι αυτός -ασχέτως της εργασίας του- άνθρωπος πολυπράγμων και με οξύνοια, μου είπε τι "μηχανήματα" θα
χρειαστώ συμπληρώνοντας : "άστους να λένε, κάνε το". Και το έκανα.
Μάζεψα την πρώτη ύλη μου (~12 κιλά μαζί με τα τσάμπουρα) και τα έβαλα μέσα σε μία κλούβα πλαστική όπου μέσα της είχα βάλει ένα ηλιοσκέπασμα ντομάτας
Ακολούθως έβαλα εμπρός στα μηχανήματα πίεσης των σταφυλιών (βλέπε πατούσες + 88 κιλά ... πίεσης) αφού τα έπλυνα καλά - καλά.
40 μέρες έβραζε ο μούστος μου και απολάμβανα το τραγούδι του από το βράσιμο αλλά και τη μυρωδιά που ανέδυε.
Ενδιάμεσα, τα κρύα βράδια το κουκούλωνα δίπλα στο τζάκι για να μη κρυώνει, μεταφέροντας αργάααα - αργάααα το δοχείο του για να μη σηκωθεί η λάσπη, διάβασα ένα κάρο κείμενα για την παραγωγή κρασιού, είδα ένα σκασμό video στο youtube και προχώρησα στην γραμμή παραγωγής, δοκιμάζοντας το που και που από 10ml (μετά τις 35 ημέρες ψησίματος του).
ΚΑΙΙΙΙΙ
ήλθε η ώρα να εμφιαλωθεί σε ... πανάκριβα πλαστικά μπουκάλια νερού ...
Όμως, ΕΝΑ γυάλινο μπουκάλι των 750ml αφού το αποστείρωσα, το γέμισα με κρασάκι και το πρόσφερα στον Δάσκαλο, τον Γιώργο, που δεν έσπευσε να μου κόψει το κέφι που ήθελα να κάνω.
Σημειώνω και τονίζω πως ο Γιώργος εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνει δικό του κρασί. Κι όχι 5-6 κιλά. Περισσότερα ! Και ξέρει από κρασιά. Και το αναφέρω διότι ακόμη και χθες, ο Γιώργος μου εκμυστηρεύτηκε : "θέλω να σου πω πως έβαλα να πιω ένα ποτήρι από το κρασί σου και είναι γεμάτο αρώματα, πεντανόστιμο και δυνατό".
Πρέπει επίσης να προσθέσω πως όταν πέρασαν 41-45 ημέρες από την έναρξη "ψησίματος" του μούστου, έδωσα ένα κρασοπότηρο να πιούν και επικριτές του εγχειρήματος μου όπου προς τιμήν τους είπαν με γουρλωμένα μάτια : "ρε συ γαμώ το εμείς νομίζαμε πως τα ντόπια σταφύλια είναι άχρηστα", συμπληρώνοντας "είναι απίθανο κρασάκι" !
Αυτάααα ...
Τα ... παρελκόμενα της χρονιάς 2021
Στο μεταξύ όλη η χρονιά είχε κυλήσει ανάμεσα σε δημιουργία, αποτύπωση σκέψεων, δημιουργία 2 μελετών και δύο υπομνημάτων για τέσσερα διαφορετικά θέματα που ως κοινό παρανομαστή είχαν το καλό της Κοινωνίας, ανάμεσα σε μεταφορά προβλημάτων της Κοινωνίας σε Αρμόδιους (ΔΕΔΔΗΕ) και σε ΜΜΕ (zougla.gr) κ.ά. (*)
Παράλληλα έκανα διάφορες κατασκευές, απαξίωσα την τηλεόραση και τα εγκληματικά ΜΜΕ της Tv, ασχολήθηκα με τρεξίματα με διάφορα άλλα που δεν είναι της παρούσης (και ίσως να μη παρουσιαστούν ποτέ), με παρέες, και με κάποιες αντιπαλότητες που -αυτές- σίγουρα δεν είναι της παρούσης, αλλά θα λήξουν.
Όπως έληξαν και όλα όσα είχα/είχαμε ασχοληθεί.
Πιο αναλυτικά, το 2021 κύλησε ως εξής :
από τον Μάρτη κόψαμε ένα χτυπημένο από κεραυνό δέντρο με τον Βασίλη και το "ξαπλώσαμε" για να ξεραθεί, προετοιμαζόμενοι για τον επερχόμενο (μετά το καλοκαίρι) χειμώνα,
έκοψα κάτι καλαμιές, τις καθάρισα από τα φύλλα τους
και από τα περυσινής χρονιά καλάμια άρχισα και έπλεξα μια καλαμωτή
ενώ, όσες καλαμιές ήταν στραβές ή μικρές τις χρησιμοποίησα για να κάνω καλαμωτή για τις αναρριχώμενες φασολιές που φυτέψαμε με την Χρυσάνθη
κάποια που θέλουν καλαφάτισμα, θα τα ... περιποιηθώ του χρόνου |
ήπιαμε τα καφεδάκια μας συζητώντας για πάααρα πολλά θέματα με τον 93χρονο θαλερότατο φίλο μου Ανδρέα Ασημακόπουλο
Ανδρέας Ασημακόπουλος |
Πριν μετά |
"κλέψαμε" υπέροχα κεράσια από τον ξάδελφο Μπάμπη και τα φάγαμε με την παρέα, ΑΦΟΥ είχε προηγηθεί ερώτηση μου προς τον Μπάμπη "αν θα μπορούσαμε να του ... κλέψουμε 5-6 κιλά κεράσια" από την 6μετρη κερασιά του που ήταν γεμάτη καρπό
κατά καιρούς έκανα "ζυμαράκια" διαφόρων μορφών και γεύσεων, κάποια εκ των οποίων συνόδευαν ψητά
μάζεψα και αποξήρανα καρύδια με τον Βασίλη, αλλά και σύκα (το 2022 θα κάνω και αποξηραμένα, αν δεν πεθάνω από covid 😋)
λιάνισα και ντάνιασα τα ξύλα του χειμώνα
Ανάμεσα σε όλα αυτά απολάμβανα και αναρωτιώμουν πως τον κάνει αυτόν τον υπέροχο ήχο το καναρίνι που μου χάρισε ένας άλλος φίλος Γιώργος
Αυτά μόνο ; Όχι.
Έσπειρα χειμωνιάτικα φυτά, λάχανο, μπρόκολο, αντίδια, κουνουπίδια, ραδίκια, σέσκουλα, αλλά και κρεμμύδια, σκόρδα και σπανάκι. Αυτό το τελευταίο -για άγνωστους λόγους- δεν ευτύχησε να μας προσφέρει τροφή (σε εμένα και στους ανθρώπους μου μιας και, "όταν έχει ένας μας, έχουν όλοι").
Ξέχασα κάτι. Έκανα και 4 ημέρες διακοπές μέσω του ΟΑΕΔ (παίρνοντας ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ απ όσα χρόνια είμαι εγγεγραμμένος στο Ταμείο Ανεργίας λόγω των απατεώνων της τράπεζας Αττικής, κάτι, εκτός από την κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας).
* μια μελέτη για τράπεζα, ένα υπόμνημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ένα υπόμνημα προς την Εισαγγελία, μια επιστολή προς ΜΜΕ κατόπιν αλλεπάλληλων ενημερώσεων του ΔΕΔΔΗΕ και μια μελέτη για τη δημιουργία μιας Αναπτυξιακής εταιρείας (θέμα για το οποίο δεν θα αναφέρω περισσότερα, επί του παρόντος).
Η τελευταία παράγραφος συνεχίζεται μιας και δεν έχω/έχουμε α) αφήσει ποτέ τίποτα στη μέση και β) διότι δεν μας αρέσει η αδικία και η ατιμία και διότι γ) λατρεύουμε την παραγωγή προς χάριν της Κοινωνίας και του Κοινού Καλού.
Υγ. τα καλύτερα έρχονται και θα τα δουν -κυρίως- οι έχοντες πραγματική ανάγκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου