Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

Δηλώσεις Θεοδωράκη και Γλέζου για το Συλλαλητήριο. Και μία άποψη, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ μας θεωρεί "όχλο"


Μίκης Θεοδωράκης: Ηλίθιοι και αδίστακτοι οι εχθροί μου

Μου ζητάτε να απαντήσω σε άτομα που το λιγότερο που μπορώ να πω γι’ αυτά είναι ότι βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Σε μια ζωή με συνεχή δράση πάντοτε στο προσκήνιο της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής χωρίς ποτέ να υπολογίσω αντιδράσεις που συχνά με οδηγούσαν στο χείλος του θανάτου, τι βρήκαν να
μου προσάψουν οι σημερινοί μου συκοφάντες;

1. Ότι υπήρξα μέλος της ΕΟΝ! Η ηλικία μου ήταν 11-13 ετών και η συμμετοχή σε αυτή την οργάνωση ήταν υποχρεωτική για όλους τους μαθητές της χώρας.

2. Ότι έκανα δήλωση στη Μακρόνησο μαζί με τους 100.000 μάρτυρες αγωνιστές που υπέκυψαν στα πρωτοφανή βασανιστήρια. Εγώ, όμως, ήμουν από τους ελάχιστους που δεν υπέγραψαν και μάρτυς μου ο δολοφονηθείς αστυνόμος Μπάμπαλης που μου ζήτησε να υπογράψω στα 1964 επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου! Με πρωτοβουλία του Βασίλη Βασιλικού και του Θεόδωρου Πάγκαλου οργανώθηκε σε θέατρο της περιοχής Πατησίων ογκώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

3. Ότι είχα την ευθύνη και το θάρρος να αγνοήσω την πολιτική μου ιδιότητα και να προτείνω τη λύση Καραμανλή, δηλαδή τον πολιτικό μου αντίπαλο, θυσιάζοντας τον εαυτό μου για το καλό της πατρίδας μου. Αν και η Ιστορία με δικαίωσε, εξακολουθούν ορισμένοι φανατικοί ανεγκέφαλοι να αναφέρονται στην πρωτοβουλία μου αυτή μόνο και μόνο γιατί έχουν ανάγκη να μου ρίξουν με κάθε θυσία τη λάσπη που έχει γίνει ένα με τον εαυτό τους.

4. Και τέλος, ο Μητσοτάκης! Με κατηγορούν ότι συνεργάστηκα με τον Μητσοτάκη σαν να ήταν ένας προδότης, ενώ είχε ψηφιστεί από το 48% των Ελλήνων ψηφοφόρων. Άλλωστε συνεργάστηκα μόνο εγώ; Γιατί δεν λένε λέξη για τον Φλωράκη και τον Κύρκο, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της εποχής;

Τέλος, γιατί παριστάνουν ότι δεν κατανοούν την ειρωνεία και τον σαρκασμό μου στην εισαγωγή της ομιλίας μου για να στηλιτεύσω την παρουσία της Χρυσής Αυγής και λοιπών ακροδεξιών στοιχείων (που τελικά εξαφανίστηκαν και πνίγηκαν μέσα στη λαοθάλασσα και ανασύρθηκαν την επομένη στην επιφάνεια από τα κανάλια της ντροπής);

Είναι τόσο ηλίθιοι ή τόσο αδίστακτοι και τρομοκρατημένοι οι εχθροί μου ώστε να ισχυρίζονται ότι με τις φράσεις “Αδέρφια μου φασίστες, ναζιστές, τραμπούκοι, τρομοκράτες” δήλωσα μπροστά στο Πανελλήνιο ότι είμαι... τραμπούκος και τρομοκράτης; Όσο για το “φασίστες” και “ναζιστές”, είναι αλήθεια ότι με πλήγωσαν ανεπανόρθωτα στα πέτρινα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, τότε που διαφέντευαν τη μοίρα μας. Όμως τελικά εγώ βγήκα νικητής, με τελευταία ηρωική πράξη τη στιγμή που μπροστά σε ένα εκατομμύριο πατριώτες-δημοκράτες βρήκα την ευκαιρία να τους “φτύσω” μεγαλοπρεπώς, όπως έκανα σε όλη τη ζωή μου από τον καιρό που ξερνούσαν φωτιά και σίδερο μέχρι τώρα που βρίσκομαι στην κορυφή του Ολύμπου όπου με έχει ανεβάσει η αγάπη του λαού! Αυτά λοιπόν. Και με τις θερμές μου ευχαριστίες.

Μίκης Θεοδωράκης


Μανώλης Γλέζος : Υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξοφλήσουν


Για μια ακόμη φορά, το Ελληνικό Έθνος, ως κράτος, οδηγείται σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών.
Εκβιασμών από το ΝΑΤΟ, και την ιδιοκτήτρια αυτού τις ΗΠΑ.
Οδηγείται σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αν λάβουμε σοβαρά υπ όψη τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Μάθιου Νίμιτς. 

Και είναι για αυτούς άλλο ένα τρόπαιο να υποχρεώνουν μια κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται σαν αριστερή, να ακολουθήσει, δεχόμενη αυτές τις αποφάσεις για να μπορέσει να γίνει διεύρυνση ενός αμαρτωλού στρατιωτικού συνασπισμού σαν αυτόν του ΝΑΤΟ. 

Όμως, μια χώρα που έχει παραχωρήσει τα πάντα στους δανειστές της, ακόμα και την Εθνική της Ανεξαρτησία, δεν έχει και πολλά περιθώρια να αντιδράσει.
Το μόνο από τα όπλα που της έχουν απομείνει , είναι ένα αρραγές μέτωπο του Λαού, που θα ορθώσει ενωμένος το ανάστημά του, μαζί με όλους τους φορείς που τον εκφράζουν, εκτός από τους νοσταλγούς του Χίτλερ.

Οι χειρισμοί από την αρχή ήσαν ατυχείς.
Αντί της άμεσης σύγκλησης ενός διευρυμένου και από προσωπικότητες, συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ακολουθήθηκε μια μυστική διπλωματία με διαρροές. 

Αντί μιας ευρύτερης συναίνεσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να καρπωθούν κομματικά οφέλη, όρισαν το δικό τους συμφέρον πάνω από την Μακεδονία, πάνω από αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, εθνικό συμφέρον.
 
Αντί για ενότητα, διχασμός, αντί για "Παλλαϊκή εθνική έξαρση" , παραληρήματα μίσους.
Έζησα αρκετές φορές μαζί με αυτόν τον λαό, αυτό που αποκαλούν "Παλλαϊκό ξεσηκωμό ". 

Το έπος του 1940, τη Γερμανική εισβολή, τη μάχη της Κρήτης, τα μεγάλα γεγονότα της Κατοχής, την Απελευθέρωση, τη δεκαετία του 1960, μετά την πτώση της χούντας, αλλά και τη συνέχεια, τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε νίκες αλλά και σε πικρές ήττες. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα και υπάρχει εξήγηση.
 
Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει τους κομματικούς σχηματισμούς να νοιάζονται δυστυχώς, για το κομματικό και προσωπικό συμφέρον.
Είναι αντιληπτό σε μεγάλη μερίδα πολιτών ότι το πάθος για την εξουσία είναι πάνω από ότι συμφέρει τη χώρα και το λαό της.
Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συγκρούονται αδιαφορώντας για την Μακεδονία. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξοφλήσουν.
 
Δυστυχώς, οι κατακερματισμένες αριστερές δυνάμεις, αδυνατούν προς το παρόν, να παρέμβουν, να δείξουν τον υπεύθυνο αυτής της νέας κρίσης για το όνομα των γειτόνων, αναζητούν να υψώσουν λόγο που να ενώνει το Λαό.
 
Η συμμετοχή του κόσμου στα δύο συλλαλητήρια ήταν μεγάλη αλλά δεν αρκεί.
Οι δυνάμεις που τον κάλεσαν έκρυψαν τον πραγματικό υπεύθυνο, και προσπάθησαν να κατευθύνουν τη δίκαιη οργή του σε κατευθύνσεις που συνέφεραν αυτούς και όχι σε αυτό που θα βοηθήσει σε μια λύση αποδεκτή από τους πολίτες αυτής της χώρας. Πως να τους εμπιστευθεί ξανά ο Λαός, που έχει αλάθητο αισθητήριο.(*)

Προκύπτει άμεση ανάγκη, να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι ενός κινήματος που θα το αγκαλιάσει όλος ο λαός, και που θα καταγγείλει τις δυνάμεις που σέρνουν την κυβέρνηση σε μια επώδυνη λύση.
Δεν πρέπει να είμαστε αυτοί που απλώς θα κάνουμε πλάτες στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ παραχωρώντας ότι αυτό μας ζητήσει. Αν δεν το πετύχουμε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και εις βάρος της χώρας μας.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες: Ο κάθε Λαός προσδιορίζεται από 1) τη γλώσσα του 2) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του 3) το τρόπο που θρησκεύεται 4) τη θέληση του να αποκτήσει Εθνική Ανεξαρτησία 5) τη βούληση όλου του Λαού και όχι ελαχίστων. 

Ένας Λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με την δική του ιστορία, όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από το νου σας την λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια Ειρηνική Συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του Λαού σας και όχι μέρος αυτού.

Μανώλης Γλέζος
* Σχόλιο ενός εκ του "όχλου"
Μανώλη, ναι, ίσως για την ακρίβεια να έγιναν κάποια μικρά λάθη, όπως προσωπικά εκτιμώ ότι λάθος ήταν η παρουσία του Πατούλη. Όπως και το ότι επετράπη η παρουσία μνημονιακών βο(υ)λευτάδων.
Του Πατούλη που 10 μέρες μετά προανήγγειλε την υποψηφιότητά του ως υποψηφίου Δήμαρχου Αθηναίων. Του γνωστού yesman στις ξένες δυνάμεις Πατούλη και στις εδώ μαριονέτες τους. 

Όμως, η οργάνωση και του Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου, ήταν σε γενικές γραμμές άψογη και ο κόσμος, ναι με το αναπτυγμένο φίλτρο κρίσης που διαθέτει πλεόν, απομόνωσε τις όποιες ... φωνούλες, ενώ βροντοφώναξε για τα Δίκαια του. Για τα Δίκαια της Πατρίδας. 
Βροντοφώναξε αδιαφορώντας (σ.σ. ναι, εσφαλμένα) για την παρουσία κομματόσκυλων μνημονιάκηδων της ΝΔ, των ΑΝΕΛ κλπ όπως προείπα. Μα αυτό που προείχε και προέχει είναι να θυμηθεί ο Έλληνας ότι, χωρίς να σηκώσει ψηλά τα "θέλω" του, προκοπή και ανάταξη ΔΕΝ θα δει.
Και να σου πω κάτι Μανώλη ; Πέτυχαν απόλυτα τον σκοπό τους τα μέχρι τώρα Συλλαλητηρία μιας και πασιφανώς ενοχλημένη η ... κυβέρνηση, χαρακτήρισε εμάς τον κόσμο που παριστάμεθα, δια στόματος Τσίπρα (πριν από 2 ώρες), ως "όχλο" !!! Συγκέντρωση που δε θα σταματήσει, αλλά, ΑΠΛΩΣ ξεκίνησε !
Τέλος Μανώλη, ακούγοντας και μαθαίνοντας ότι θα γίνουν κι άλλα πολλά Συλλαλητήρια, θα περιμένουμε να παρίστασαι και εσύ. Πέρα από κόμματα, ιδεολογίες, ιδεοληψίες και θέσεις του παρελθόντος μιας και αυτές, αφ΄ ενός απέτυχαν παταγωδώς, αφ'  ετέρου απαξιώθηκαν στις ψυχές των Ελλήνων.
Να παρίστασαι Μανώλη μόνο "κάτω" από την Ελληνική Σημαία.  Κάτω απ'  αυτή που προστάτευσες, μαζί με τον Σάντα, το 1945 κατεβάζοντας το μισητό λάβαρο των Ναζί.

Γιώγος Θ. Κανελλάκης
(Ένας εκ του "όχλου", Τσίπρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου