Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Η σάπια πραγματικότητα. Ραγιά, τέλος τα ΕΣΠΑ. Μη πέφτεις από τα σύννεφα

Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2016.  Μία χώρα και μια οικονομία γεμάτη σκελετούς σε ντουλάπες, σεντούκια, θησαυροφυλάκια και υπόγεια, με μια κυβέρνηση που εδώ και έναν χρόνο χαϊδεύεται με τους περισσότερους από τους νεκροθάφτες του παρελθόντος και του μέλλοντος. Χωρίς, απ’ ότι φαίνεται, να αλλάζει έστω τη συνταγή.

Κι έναν κόσμο να πέφτει μονίμως από τα σύννεφα, και να μην βάζει μυαλό με τίποτα. Και σαν να μην τρέχει τίποτα, περιμέναμε πως θα πάει φυλακή κόσμος για την υπόθεση της Siemens για τα ωραία μας τα μάτια…

Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom (μέσω της Intrakat) συμμετείχαν με διαφορετικό χρόνο έναρξης έκαστη σε σύμπραξη –καρτέλ– για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων, από το 1989 έως και το 2016.

Θέλεις να μάθεις και με ποιούς συνεργάτες; Να τι έγραφε το Inside Story στην «απόρρητη εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα δημόσια έργα»:

«Με βάση την ίδια εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συμμετοχή στις συνεννοήσεις είχαν κατά περιόδους και εταιρείες των ομίλων FCC, VINCI, Hochtief και Siemens, καθώς και
οι εταιρείες ΒΙΟΤΕΡ, ΕΚΤΕΡ, ΘΕΜΕΛΗ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ALSTOM TRANSPORT, IACOVOU BROTHERS, ARCHIRODON CONSTRUCTION, Salini, Seli, ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΡΕΤΒΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, Nemesis, VAN OORD, Tadei, Impressa, Rizzani και Maire Tecnimont».

Σημειώνει επίσης πως συμμέτοχες ήταν και οι ακόλουθες εταιρείας, που όμως έχει παραγραφεί η δυνατότητα να επιβληθεί πρόστιμο: «ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ΕΜΠΕΔΟΣ, ΕΛΤΕΡ, ΑΛΤΕ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΠΑΡΝΩΝ, ΕΡΓΑΣ, ΓΕΝΕΡ, ΕΛΤΕΚ και Somague Engenharia, καθώς και των συνδέσμων εργοληπτικών εταιρειών ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ».

Τον ενθουσιασμό λοιπόν που σκόρπισε η είδηση και η διερεύνηση της υπόθεσης, ήρθε να πλήξει η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα για την ποινική ασυλία των εργολάβων στο τέλος Μαΐου που, ευτυχώς, την τελευταία στιγμή περιορίστηκε. Όμως το δράμα δεν σταματά εδώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που τα έχει μάθει καλά τα ελληνικά τα τελευταία χρόνια, αντέδρασε αρχικά με μία διαρροή που, ούτε λίγο ούτε πολύ, έλεγε πως θα «παγώσει» τα ΕΣΠΑ ενόψει των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Συμπλήρωνε επίσης πως, μετά την απόφαση, θα εξετάσει και κατά πόσο τα χρήματά της έχουν μοιραστεί στα καρτέλ.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Όπου, η διαρροή έχει γίνει πραγματικότητα και τα ένα μέρος των ΕΣΠΑ μένουν παγωμένα μέσα στο κατακαλόκαιρο, και η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται στις 21 Ιουλίου να αποφασίσει για τυχόν παράβαση της νομοθεσίας από εργοληπτικές επιχειρήσεις «για καρτελική σύμπραξη, με σκοπό τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016)».

Έτσι, σε απλά και καθαρά ελληνικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και με τη σειρά της η ελληνική Δικαιοσύνη, καλούνται να λάβουν μία απόφαση μπροστά σε ένα κραυγαλέο δίλλημα.

Η μία επιλογή, είναι να παραπέμψουν στην Δικαιοσύνη την διερεύνηση της υπόθεσης, με το ρίσκο να αποδειχτούν οι λοβιτούρες και να βγουν στον τάκο, όχι μόνο εργολάβοι, αλλά και -πολυεθνικοί- συνεργάτες τους. Γεγονός που θα δώσει το σήμα στην Κομισιόν να ψάξει που πήγαν τα χρήματα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με ότι συνέπεια μπορεί να έχει αυτό σε παλιά και φρέσκα λεφτά που έρχονται στη χώρα.

Από την άλλη, μπορούν απλά, όμορφα και γνώριμα, να κάνουν την πάπια για να μην πειραχτεί το «εθνικό κεφάλαιο» των εργολάβων, να συγκαλύψουν -και- αυτή την υπόθεση για να μην «πληγεί η χώρα» και να ρίξουμε ακόμα μία πανέμορφη βουτιά από τα σύννεφα στο κενό.



Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου