Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Οι δικτατορίες με κοινοβουλευτικό μανδύα είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις "παραδοσιακές"

Ότι κόπηκε η εκπομπή ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ την ημέρα της ... τροπολογίας Κοντονή για τις αυτεπάγγελτες διώξεις εναντίον όσων αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς μάλλον είναι σύμπτωση.

Άλλωστε κατά το παρελθόν ελάχιστες εκπομπές πολιτικής σάτιρας μακροημέρευσαν. Ούτε η Μαλβίνα, ούτε ο Μητσικώστας γλίτωσαν. Πρέπει να ανατρέξει κανείς στις παραστάσεις του Χάρρυ Κλιν και των επιθεωρήσεων της δεκαετίας του 1980, για να καταλάβει πόσο μεγάλη είναι σήμερα η διαφορά.

Συνιστά, όμως, σαφή ένδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας η ανοχή του καθεστώτος στην πολιτική σάτιρα. Θα μου πείτε (και δικαίως) ποιος έχασε τη δημοκρατική του ευαισθησία, για να τη βρουν οι τωρινοί προύχοντες και
καναλάρχες. 

Αν οι σαφείς ενδείξεις σταδιακής κατάργησης δημοκρατικών κεκτημένων περιορίζονταν μόνο στο θέμα της σάτιρας, ίσως δεν θα χρειαζόταν να ανησυχούμε. 
Επεκτείνονται, όμως, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας, από την αδιαφορία για τους ανέργους, τη φτώχεια, το δικαίωμα στη στέγαση, την παροχή υπηρεσιών υγείας, παιδείας κλπ. μέχρι την (ουσιαστικά έμπρακτη) απαγόρευση αμφισβήτησης φόρων, τραπεζικών χρεώσεων, ασφαλιστικών εισφορών κ.ο.κ.

Αποκορύφωμα όλων είναι η αναίσχυντη πλήρης εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και η απόλυτη επίγνωση κάθε πολίτη ότι δεν μπορεί να ορίζει τη ζωή του ή έστω να επηρεάζει κάπως το μέλλον του.

Τελικά οι δικτατορίες με κοινοβουλευτικό μανδύα είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις "παραδοσιακές".

Αναστάσιος Κώνστας 
Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου