Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Οι τιμές του καφέ με 1/2 €, στο σουβλάκι με 1 € και στο κούρεμα με 5 € απέναντι στις τιμές πολυεθνικών και καρτέλ

Όλα τα χρόνια της ύφεσης και των Μνημονίων στην Ελλάδα, οι τιμές στα προϊόντα των πολυεθνικών δεν μειώθηκαν ούτε ένα cent. Οι τιμές δηλαδή σε σαμπουάν, είδη πλύσης, ατομικής φροντίδας υγιεινής, σε σοκολάτες, μπισκότα, λάδι, βούτυρα, πελτέδες κλπ, όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αυξήθηκαν.

Για να μην προκληθεί το κοινό αίσθημα απέναντι στην αναλγησία τους, χρησιμοποίησαν το παλαιό τρικ που το ήξεραν όλοι οι παλαιοί έμποροι που έτυχε να ζήσουν εμπορικά, δίπλα σε παλιούς Εβραίους εμπόρους.

Δηλαδή, α) κράτησαν τις τιμές τους υψηλά λες και ο κόσμος εδύνατο να αγοράσει προϊόντα τους και β) κατά διαστήματα διαφήμιζαν στα ΜΜΕ ... προσφορές τύπου "έκπτωση 40% - 50%" ή του "αγοράζεις 1 και παίρνεις άλλο 1 ... δωρεάν".

Αυτά βεβαίως δεν θα συνέβαιναν αν υπήρχε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ υπουργείο Εμπορίου, αν υπήρχε
Αγορανομία στην Ελλάδα, αν υπήρχαν πραγματικοί υπουργοί Ανάπτυξης και Εμπορίου στην χώρα μας, κι όχι Μαριονέτες της Ε.Ε και των διεθνών τοκογλύφων.

Υπηρεσίες δηλαδή και υπουργοί που ουσιαστικά κατάργησαν όσοι προ ετών έστηναν τα μετέπειτα επερχόμενα Μνημόνια, προς χάριν της ... "ελεύθερης οικονομίας" και της ... "ελεύθερης της αγοράς".

Στο πλάι αυτών των μονοπωλιακών και καρτέλ τακτικών στις τιμές, ήλθαν και προστέθηκαν τα cafe και τα σουβλατζίδικα αλλά και τα κουρεία - κομμωτήρια που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη της επικράτειας. 

Οι τιμές των 2,20 € στο τυλιχτό σουβλάκι, του 1,50 € - 1,70 € στο καλαμάκι σουβλάκι, των 3 € - 4,30 € του Freddo (Cappuccino ή espresso) στους καθήμενους σε καφετέριες,  του 1 € στον Ελληνικό μονό καφέ, του 0,50 € στο μπουκαλάκι νερό όταν το αγοράζεις από περίπτερο, του ανδρικού κουρέματος με 10 € - 15 € έγιναν, τύποις καρτέλ, καθεστώς.

Σ' αυτές τις αθέμιτες και κυριολεκτικά ληστρικές τιμές και τακτικές, μιας νέα τάση εμφανίστηκε και τείνει να σμπαραλιάσει το ... εμπορικό (ληστρικό) σύμπαν. 
Η τάση αυτή παρουσιάζεται με το έξυπνο : "δεν πάω από την πώληση ενός καφέ, από ένα κούρεμα, από την πώληση ενός σουβλακιού σε έναν πολίτη να γίνω πλούσιος, αλλά πουλώ πολλούς καφέδες - σουβλάκια κλπ σε πολύ κόσμο, εισπράττοντας λίγα μεν, από πολλούς δε".

Βέβαια, η τακτική αυτή δεν αφορά τα βλαχοκυρίζια που θέλουν να αγοράσουν από "σινιέ" μαγαζιά του Κολωνακίου και της Βούλας ... μόνο και μόνο για να συνεχίσουν ηλιθίως να κάνουν χυδαία επίδειξη του ... πλούτου (;;;) τους.




Σημ : οι φωτογραφίες είναι καταστημάτων που βρίσκονται στην Πλ. Κάνιγγος, στο Παγκράτι, στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Σχόλιο : μη αγοράζοντας εμπορεύματα από καρτέλ πολυεθνικών, μη ψωνίζοντας από μαγαζιά που εκμεταλλεύονται την θέση τους και μη αγοράζοντας από ψητοπωλεία που χρεώνουν τα παιδάκια μέχρι και 27 € το κιλό (όταν παραδίδονται κατ΄ οίκον με διανομέα !!), δεν γινόμαστε "ψιλικατζήδες" αλλά νοικοκύρηδες των οικονομικών μας και τιμωροί όσων κάνουν "αρπαχτές". 

Υ.γ. Ο συσκευασμένος Ελληνικός καφές στον οποίον έπεσε κατακόρυφα ο ΦΠΑ προ μερικών μηνών, μειώθηκε η τιμή λιανικής του στα ράφια των S/M ; Όοοοοχι !!!

Και κάτι ακόμη. Το κατάστημα στην πλ. Κάνιγγος με τις λογικές τιμές σε καφέδες, χυμούς κλπ, κάνει και κοινωνική πολιτική. Κάτι δηλαδή που διαφημίζουν πως κάνουν οι πολυεθνικές (όταν αγοράζουμε ως κορόιδα τα προιόντα τους στις 2πλάσιες και 3πλάσιες τιμές !)





1 σχόλιο:

  1. Έχεις απόλυτο δίκιο Γιώργο Πράγματι όταν σου δίνει δυο με την τιμή του ενός αυτό που ΑΝΑ τη ρητά συμβαίνει είναι ότι έχει κέρδος στην τρέχουσα τιμή του τουλάχιστον 100. τα. 100. Στην πραγματικότητα το κέρδος ξεπερνά το 150. τα. 100 Και σωστά λες ... Που είσαι κράτος , που είσαστε αλήτες διαχειριστές της ζωής των πωλητών ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή