Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Πεντέλη. Χοντρό παιχνίδι, τεράστια τα συμφέροντα

Εκεί που καίγεται δάσος, φυτρώνουν σπίτια

Ένα στρέμμα στην Α' Οικιστική Ζώνη της Πεντέλης, έχει αντικειμενική αξία 867.000 ευρώ! Μετά τις επενδύσεις, η αξία του ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ! Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία, δείχνουν την τεράστια αξία που έχει αποκτήσει η γη στην Πεντέλη. Οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκκλησία, επιδιώκουν το ξεπούλημα χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στο Πεντελικό και οι φωτιές ανοίγουν το δρόμο. Η Πεντέλη έχει καεί το 1995, το 1996, το 1998 και το 2005, από χτες, μετράει ξανά τις πληγές της ...

 

Χτες, ανάμεσα στα άλλα, κάηκε και μέρος του εκκλησιαστικού κτήματος Κοκκιναρά Πεντέλης. Πρόκειται για μια έκταση 3.781 στρεμμάτων. Η περιοχή, αυτή, όμως, έχει...

ιστορία. Το 1996, η Εκκλησία της Ελλάδας, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό «προκειμένου να προβεί εις αξιοποίησιν και ανάδειξιν» του κτήματος, καλώντας τις εταιρίες να υποβάλλουν «ολοκληρωμένας προτάσεις με στόχον την επίτευξιν των καλυτέρων οικονομικών, οικολογικών και κοινωνικών αποτελεσμάτων». Τότε, η όλη υπόθεση ματαιώθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ύστερα από σχετική προσφυγή. Ωστόσο, τα οικονομικά συμφέροντα παραμένουν τεράστια.

 

Η Πεντέλη, στην ουσία, είναι ένα βουνό υπό... διεκδίκηση. Συνολικά, στην Πεντέλη, δρουν 24 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι διεκδικούν πάνω από 25.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρίας «ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΑΕ», η οποία «βγάζει στο σφυρί» 641,6 στρέμματα τα οποία έχουν καεί στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998! Παράλληλα, στην πλευρά Σταμάτας - Διονύσου, ο μεγαλοϊδιοκτήτης Ηλιόπουλος, έχει «αποκτήσει» - με αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης - περίπου 25.000 στρέμματα δάσους, με βάση τα... χοτζέτια του Σουλτάνου. Περίπου άλλα 25.000 στρέμματα, διεκδικούνται από μικρότερους ιδιοκτήτες.

 


Την ίδια στιγμή, μια επίσκεψη στα καμένα του 1995 και του 1998 αλλά και του 2005, δείχνει, ποιος «κερδίζει» από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Στη θέση του δάσους, ξεφυτρώνουν βίλες. Στα καμένα του 1995 και του 1998, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν ήδη υψώσει πολυτελείς κατοικίες. Και φυσικά, τα καμένα, μετατρέπονται σταδιακά σε αγροτεμάχια και σταδιακά σε οικισμούς ολόκληρους και αναπτύσσονται μια σειρά από... δραστηριότητες, που φτάνουν μέχρι και τη δημιουργία «πίστας αγώνων καρτ»!

 

«Κάθε σπιθαμή γης θα αναδασωθεί και πάλι», δήλωνε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, τον Αύγουστο του 1998, μετά την πυρκαγιά που έκαψε 90.000 στρέμματα δάσους. Ομως η απόφαση 5147 της Περιφέρειας (ΦΕΚ 7, 18 -1-1999, τεύχος 4ο) κήρυξε αναδασωτέα μόνο 25.850 στρέμματα. Αλλά και από αυτά εξαιρέθηκαν και αποχαρακτηρίστηκαν 7.140 στρέμματα.

 

«Ολες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες» δήλωνε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις 28 Ιούλη 2005, μιλώντας πριν ακόμα τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωνε για μία ακόμη φορά την Πεντέλη.

 

Μόλις, όμως, 37 μέρες αργότερα, με αποφάσεις του περιφερειάρχη, εξαιρέθηκαν μεγάλα τμήματα των καμένων δασικών εκτάσεων από την υποχρεωτική αναδάσωση.

 

Ειδικότερα, οι αποφάσεις 2781 και 2782 του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, Χ. Μανιάτη (ΦΕΚ 942, τεύχος τέταρτο, 20 Σεπτέμβρη 2005), υποτίθεται ότι κήρυξαν ως αναδασωτέες εκτάσεις 10.185 στρεμμάτων (Ν. Βουτζάς, Ν. Πόντος, Καλλιτεχνούπολη, Σπάτα). Ωστόσο, περιέχουν αρκετές σημαντικές εξαιρέσεις, που ουσιαστικά ανατρέπουν και ακυρώνουν την οποιαδήποτε αναδάσωση. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων εξαιρούνται «ανέκαθεν αγροτικές εκτάσεις», «εκτάσεις που... άλλαξαν νόμιμα χρήση γης», «εκτάσεις που κατά την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση», δηλαδή προφανώς είχαν καεί σε προηγούμενες πυρκαγιές και είχαν εκχερσωθεί κλπ.

 

Με πρόσφατο δελτίο Τύπου η Ενωση Οικοδομικών Συνεταιρισμών, ζητά την αναθεώρηση του άρθρου 24 και λέει τα πράγματα με το όνομά τους: «Με την αναθεώρηση της δασικής πολιτικής θα λυθεί το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ουσιαστικής δήμευσης της περιουσίας 500.000 Ελλήνων - μελών των Οικοδομικών Συνεταιρισμών».

Το... παιχνίδι, είναι χοντρό και τα συμφέροντα τεράστια.

 

Ριζοσπάστης  17-8-2007


Σημ. gkanellakis.blogspot.com : Από τον Αύγουστο 2007 που γράφηκε το ανωτέρω, μέχρι σήμερα, έχουν "ξεσπάσει" μερικές δεκάδες ακόμη πυρκαγιές,  μεγάλες και μικρές πυρκαγιές, στον πολύπαθο πνεύμονα της Αττικής. 

Πυρκαγιές που θα ήταν εύκολη η εύρεση της γενεσιουργού αιτίας των, αρκεί κάποιος ... αρμόδιος να σκεπτόταν με το "τις ωφελείται" ...

Και αφού αυτό στην νεότερη Ελλάδα δεν συμβαίνει ... ραντεβού στην επόμενη πυρκαγιά που θα κάψει τις γλάστρες και τα παρτέρια των Δήμων, που έχουν απομείνει. Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε τα τσιτάτα των δημοσιογράφων, την ανευθυνότητα των αρμοδίων και τα παιγνίδια των υπευθύνων.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου