Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Όπου διεξάγονται έρευνες, αργά ή γρήγορα, όλως τυχαίως… σκάνε σεισμοί

Η Στατιστική είναι μία μεθοδική μαθηματική, παλαιότερα τεχνική και σήμερα επιστήμη που επιχειρεί να εξαγάγει έγκυρη γνώση χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα παρατήρησης, ή πειράματος. Κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης της Στατιστικής είναι η συλλογή, ταξινόμηση, επεξεργασία, παρουσίαση, ανάλυση και ερμηνεία διαφόρων δεδομένων με απώτερο στόχο την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για λήψη ορθών αποφάσεων.

Κάνοντας μια αναδρομή στο χρόνο, την 30-1-2014 διαβάζαμε στο Lobbystas : ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Ελάχιστες ημέρες μετά, την 5-2-2014 το Lobbystas επανέρχεται με τον τίτλο : ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ LOBBYSTAS.GR όπου ανάφερε ρητώς : 

"Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε την άδεια στην Νορβηγική εταιρία να προβεί σε τεχνητούς σεισμούς προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα στις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Επέτρεψε με λίγα λόγια και συνέβαλε στο ξύπνημα των ρηγμάτων στην Κεφαλονιά αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της έρευνας".
 
Ελάχιστες ώρες αργότερα συμπτωματικά ή στατιστικώς παρακολουθώντας τα συμβάντα, το Lobbystas.gr "έπεφτε" και για κάποιες ημέρες ήταν εκτός λειτουργίας, όπως βλέπουμε και στο ΠΑΛΙΟ olympia.gr (1) (που ουδεμία σχέση έχει με το σημερινό !!!)

Σε όλο αυτό το "σκηνικό" είχαν προηγηθεί όπως βλέπουμε και στο video της PGS (στο 22:10) όπου ο αναλυτής της παρουσιάζει το πλάνο της ερευνητικής διεργασίας της. :
  1. acquisition : η έρευνα της εταιρείας PGS για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη 12/2012 - 3/2013
  2. processing : η επεξεργασία των δεδομένων από την PGS
  3. interpetetion : η ερμηνεία των δεδομένων το πρώτο τετράμηνο του 2014
Σε όλο αυτό το θέμα υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά !!! Προγενέστερα των δημοσιευμάτων του Lobbystas και μεταγενέστερα των σεισμικών ερευνών της PGS είχαν μεσολαβήσει
χιλιάδες σεισμοί στην Κεφαλλονιά με κυριότερο εκείνο των 6,1 βαθμών της 26-1-2014 ( : βλ. αναφορά του ΤΕΕ) που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην περιοχή. 

Σεισμό για τον οποίο, στην "πρώτη τους έκθεσή" οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έγραφαν στην σελίδα 13, στο τμήμα 5, παράγραφος 1 πως  στο νησί υπήρχαν 2 σταθμοί παρακολούθησης, όμως, ο ένας δεν λειτουργούσε λόγω ζημίας που είχε από κεραυνούς και επαναλειτούργησε την 5/2/2014 ...

Επιστρέφοντας όμως στην ανωτέρω αναφορά του ΤΕΕ παρατηρούμε την έκφραση : "φαίνεται". Ειδικότερα αναφέρεται : "από τους μηχανισμούς γένεσης των δύο σεισμών φαίνεται ότι οι δύο σεισμοί σχετίζονται γενετικά με το ρήγμα διεύθυνσης της Κεφαλονιάς".  Επικοινωνώντας με μηχανικούς και ρωτώντας για το κατά πόσο είναι δόκιμος ο όρος "φαίνεται" όλοι τους απάντησαν : λαμβάνοντας υπόψη μας πως οι σεισμοί δεν προβλέπονται, ο εν λόγω όρος δεν είναι δόκιμος μιας και εμπεριέχει ερωτηματικό, έναντι των συγκεκριμένων (αν υπήρχαν) : "εμφαίνεται" ή "αποδεικνύεται" ή έστω του ασαφέστερου : "υποδεικνύεται".

Αναφορικά με τα της σεισμικής ακολουθίας της Κρήτης θα θυμίσουμε τον επίσης ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της 12/10/2013. Συμπτωματικά ή στατιστικώς παρακολουθώντας, επίσης μερικούς μήνες ΜΕΤΑ τις σεισμικές έρευνες της PGS.

Επιστρέφοντας στα του σήμερα, διαβάζουμε στο Lobbystas : "2015: ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. 2016: ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ 5,3 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ…"όπου η αναφερόμενες ... συμπτώσεις δεν είναι άλλες από την στατιστική παρατήρηση των γεγονότων και τίποτα άλλο από την ανακοίνωση για την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή των Ιωαννίνων τον 3/2015 και τον "ιδιόμορφο" -σύμφωνα με τον Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα- σεισμό στα Ιωάννινα  του 10/2016. Σεισμό με ανώμαλη γέννηση μεγάλων μετασεισμών, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο.
  
Τελειώνοντας, προσωπικά, θα κρατήσω κάτι από το άρθρο του Νίκου Πάσχου και αυτό είναι η τελευταία του παράγραφος όπου σύμφωνα μ αυτή : Όπου διεξάγονται έρευνες, αργά ή γρήγορα, όλως τυχαίως… σκάνε σεισμοί ! Βλέπε Κεφαλονιά αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη. Το ίδιο και στα Ιωάννινα. Αυτά τα ρήγματα ξυπνάνε και μετά τρεχάτε ποδαράκια μου. Μέχρι να ξυπνήσει η Αταλάντη και τότε όλοι θα…. ηρεμήσουν ! Μέχρι να βρουν πετρέλαιο θα έχουν… ξεπαστρέψει όλη την Ελλάδα…

Υπόμνημα : -1- ως ΠΑΛΙΟ olympia.gr νοείται εκείνο που θεωρούσε τα μνημόνια, μνημόνια και όχι "συμφωνίες", τους τοκογλύφους, τοκογλύφους και όχι "θεσμούς" και τους γερμαναράδες γκαουλάιτερ, γκεστάπο και όχι συμμάχους ... 


Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου