Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Η πέμπτη φάλαγγα

Ο όρος "πέμπτη φάλαγγα", εννοεί την υπονόμευση στο φρόνημα ή και στην ικανότητα των αμυνομένων ποικιλοτρόπως με μεθόδους όπως η δολιοφθορά αλλά και η διασπορά ψευδών ειδήσεων, π.χ. ραδιοφωνικές ανακοινώσεις ή έντυπες προτροπές φέιγ-βολάν, τα δημοσιεύματα από εφημερίδες, οι τηλεοπτικές εκπομπές κλπ.

Ο σκοπός της "πέμπτης φάλαγγας" είναι η διασπορά αμφιβολίας και η σπορά προπαγάνδας ανάμεσα στις τάξεις των αμυνομένων και ο κατ'  επέκταση
εισοδισμός στις τάξεις τους (για να διαλυθεί κάθε αντίσταση).

Η χρήση της έννοιας "πέμπτη φάλαγγα" έγινε στον ισπανικό εμφύλιο, περιγράφοντας κατά κύριο λόγο ένα σύνολο από περίπου 20 οργανώσεις που δρούσαν εντός της Μαδρίτης (αλλά και σε άλλες Ισπανικές πόλεις) την περίοδο της πολιορκίας της πόλης.

Τέλος, την έννοια "πέμπτη φάλαγγα" την χρησιμοποίησε και ο Στάλιν, για να μπορέσει να "εκκαθαρίσει" 700.000 αντιφρονούντες και πολιτικούς του αντιπάλους τα έτη 1936-1937, επικαλούμενος πως για την οικονομική κατάντια της χώρα του φταίει ο ξένος παράγοντας (και όχι η τοπική elit) ...

Εννοείται πως, η πετυχημένη εφαρμογή της πέμπτης φάλαγγας μπορεί να γίνει από άτομα ... "κύρους", ... "εγνωσμένης αξίας και ... εμπειρίας", "άτομα ... στενής φιλίας" κ.ά.


Επιστάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου