Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Τι θα έλεγε ο Καψάσκης στον Πανταλάκη. Η υστεροφημία.

Ήταν λίγες μέρες μετά την πρωτοχρονιά του 1993 όταν στο κατάστημα "Αγγελοπούλου" που θήτευα στην τράπεζα Εργασίας ήλθε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της τράπεζας, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καψάσκης, επί τη ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Τότε, είχαν περάσει μόλις λίγοι μήνες (σ.σ. περίπου 6) από την αποκάλυψη του τιτάνιου για την εποχή σκανδάλου "Uliveto" όπου αποδείχθηκε ότι εκτός από ... κάτι χιλιάδες τόννους λάδι που ...

έλλειπαν από τα σιλό των αποθηκών της, γίνονταν και "τριγωνικές συναλλαγές" επιταγών της ανάμεσα στις τράπεζες Εργασίας (Αμπελοκήπων *), Ιονικής (Ζακύνθου) και Αττικής (Πειραιά). 
Σκανδάλου που ζημίωσε την τράπεζα με περίπου 2,4 δισ Δραχμές !
Σκανδάλου που προκάλεσε την ΜΗ διανομή (ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ κι όχι "μαύρου") bonus στο προσωπικό !

Τότε, ανάμεσα στη χαρά των ημερών και της παρουσίας του Καψάσκη στο κατάστημα, ένας συνάδελφος, ο Φώντας, τον ρώτησε : "κ. Πρόεδρε, πως θα μπορούσαν όλα αυτά να προβλεφθούν και να μη ξανασυμβούν ;" η απάντηση Καψάσκη ήταν : "κύριε συνάδελφε, με το να εξετάζουμε στο μέλλον ποιοι υπάλληλοι και στελέχη με βάση την υστεροφημία, τον Άνθρωπο και τον κοινό νου".

Βέβαια, ο αείμνηστος δεν είχε στο νου τον "Βρούτο" που είχε ως 5η φάλαγγα του στο Δ.Σ. της τράπεζας. "Βρούτο" που την ... ξετίναξε οριστικά μετά την θανή του Καψάσκη.


Υ.γ. Πανταλάκη της attica bank, Στουρνάρα της ΤτΕ, Δραγασάκη της ... κυβέρνησης κλπ, υπάρχει μια κορυφαία έννοια στην Ελληνική γλώσσα που ονομάζεται "υστεροφημία". 
Σύμφωνα μ' αυτή, όταν κάποιος "φεύγει", όταν κάποιος είναι στο τελείωμα της επί Γης καριέρας και πορείας του, κοιτάζει να αφήσει μια "μυρωδιά" πίσω του, όπου σύμφωνα μ' αυτή θα τον θυμούνται με σεβασμό και αποθυμιά. 
Εσάς -έχετε αναρωτηθεί- ποιος θα σας θυμάται ; Και αν σας θυμάται, πως θα σας αναφέρει ;


Γιώργος Θ. Κανελλάκης


* για τα τεκταινόμενα και για όσα πέρασα στο κατάστημα Αμπελοκήπων, μέχρι την στιγμή που τα κατήγγειλα στον Καψάσκη, όποιος θέλει, μπορεί να τα διαβάσει στο : Καψάσκης : παιδί μου, η Τραπεζική είναι πιο εύκολη και από την μοδιστρική, αρκεί να είσαι τίμιος, ακέραιος, να έχεις θάρρος και εμπορικό μυαλό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου