Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας aka o Μεγάλος Περίγελος της Αθήνας

Ακολουθεί μικρό σεντόνι για το αίσχος που βιώνουν οι πολίτες των Αθηνών κ που χιπστερικά (*) ονομάζεται «Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας».

Κιτσαριό και στο βάθος το αρχαίο σύμβολο του παγκόσμιου πνεύματος. Ο Παρθενώνας.

Ψάξτε κ βρείτε την παρουσίαση που έκανε ο καθηγητής στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με τη σήμανση του «κατεπείγοντος» στις 11/5/20
Η παρουσίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη, η μελέτη για την κίνηση των οχημάτων και των συγκοινωνιών που, ας δεχτούμε ότι υπάρχει (διότι μαντεύω δεν την έχει δει κανείς στο δημοτικό συμβούλιο) και προηγήθηκε της παρουσίασης, δεν δόθηκε ποτέ στους συμμετέχοντες. 
Ούτε καν εκείνη την ημέρα ως ηλεκτρονικό αρχείο, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να την μελετήσουν κ να εκφράσουν τις σκέψεις τους κ τις θέσεις τους. Απλά μετά την παρουσίαση τους ζητήθηκε να ψηφίσουν τον «Μεγάλο Περίγελο της Αθήνας» δίχως κανένα χειροπιαστό στοιχείο στα χέρια τους. 

Μόνο μια παρουσίαση powerpoint που τους έκανε κάποιος.

Αν δείτε δε, κ τα 64 slides της παρουσίασης θα γελάτε κ θα ρίχνετε χριστοπαναγίες με το θράσος, την προχειρότητα κ την πονηριά που επιχειρεί ο Δήμαρχος ώστε να περάσει το δικό του. 

Πεζόδρομοι σε άλλα σημεία της γης όπου οι δήμαρχοι δεν είναι από το σόι του Μητσοτάκη

Μια ανάπλαση τέτοιου μεγέθους, σε ένα τοπίο με σημαντική αρχαιολογία παγκόσμιας σημασίας, αλλά κ μια ζωντανή πόλη που κάθε χρόνο δέχεται όλο κ περισσότερους τουρίστες, δεν συζητιέται με την ισχύ του «κατεπείγοντος» χωρίς να υπάρξουν πολύμηνες μελέτες κάθε στοιχείου της κίνησης των οχημάτων, των πεζών, των τουριστικών φορτίων, των μελετών σε επίπεδο σχεδιασμού, τμηματικής κατασκευής, πρώιμης αλλαγής διαδρομών ΜΜΜ και οχημάτων, μελέτη καυσαερίων κλπ κλπ.

Ένα μόνο θα σας πω

Όλες οι μελέτες που έκανε κ παρουσίασε ο καθηγητής με την ομάδα του ΕΜΠ, έγιναν την περίοδο του γενικού lockdown. 

Η sim city των ονείρων τους ...
Δηλαδή αυτά τα όνειρα του Κώστα Μπακογιάννη για να υλοποιήσει το όραμα 35 ετών της μάνας του, μελετήθηκαν τον Μάρτιο κ τον Απρίλιο, όπου διά νόμου απαγορεύονταν η κίνηση οχημάτων κ πεζών. Θα χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο διαβάζοντας τη μέτρηση της κίνησης των οχημάτων κ των πεζών κατά την καραντίνα του κοροναϊού κ τα συμπεράσματα που έβγαλε ο καθηγητής κ η ομάδα του, των πτυχιούχων του ΕΜΠ, για το αν μπορεί να εφαρμοστεί ο μεγάλος περίγελος των Αθηνών.

Σε όλα τα χρόνια που εξασκώ την
αρχιτεκτονική, σε μια πληθώρα έργων με τα οποία έχω καταπιαστεί, από κατοικίες, καταστήματα κ γραφεία, μέχρι νοσοκομεία, σωφρονιστικά καταστήματα, ακόμη κ κτήρια για το υπουργείο άμυνας της Βρετανίας, δεν έχω ξανασυνατήσει τόση προχειρότητα κ ανευθυνότητα από μεριάς της Πολιτείας σε ένα έργο αστικής ανάπλασης με παγκόσμιο ενδιαφέρον κ που επηρεάζει άμεσα τη ζωή κ τον βιοπορισμό κάποιων εκατοντάδων πολιτών. Και έμμεσα μερικών εκατομμυρίων πολιτών του λεκανοπεδίου.

Και για να μην παρεξηγηθώ, είμαι κατάφωρα υπέρ της ανάπλασης του αστικού τοπίου του κέντρου των Αθηνών. Δεν είμαι όμως διατεθειμένος να δεχτώ αυτού του είδους τις τσαπατσουλιές, αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις, κ αυτές τις μελέτες που κράτησαν συνολικά δύο μήνες μέσα στο γενικό lockdown. 

Η πόλη των Αθηνών αποτελεί τον βασικό πυρήνα της γέννησης του Δυτικού κόσμου.

Γιατί όχι ; Οι αρχαιοκάπηλοι και οι γόνοι τους πληρώνουν ;
Όχι βέβαια. "Ο γνωστός μαλάκας" να είναι καλά και όλα τ'
άλλα ...
Η πόλη της Δημοκρατίας, η πόλη της Αρχαίας Τραγωδίας, η πόλη του Εξοστρακισμού κ όχι της εκτέλεσης πολιτών, η πόλη που οι δούλοι μπορούσαν να αποκτήσουν την Ελευθερία τους. Μας αρέσει ή όχι η πόλη αυτή είναι στο επίκεντρο όλου του κόσμου. Ας σεβαστεί λοιπόν η Πολιτεία κ ο Δήμαρχος την ιστορία κ την σημασία της κ ας κάνει ως οφείλει, παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, για τον οποίο θα ενδιαφερθούν οι πιο επιφανείς Αρχιτέκτονες του κόσμου. 

Είναι εμπαιγμός της νοημοσύνης μας να μας κοινοποιεί ο Δήμαρχος μέσω του Γραφείου Τύπου του Δήμου κάτι «φωτορεαλιστικά» που δείχνουν κάτι συστάδες από ζαρντινιέρες ζαρντινιέρες κ συστάδες από φοίνικες φυτεμένους στην άσφαλτο. Ας ακολουθήσει την πραγματικά νόμιμη κ ηθική οδό των διαγωνισμών κ ας αφήσει κατά μέρους τις απευθείας αναθέσεις.

Το έργο της Ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας θα πρέπει σήμερα να έχει την ίδια σημασία που είχε τότε η ανέγερση του Παρθενώνα.


Αρχιτέκτων  

Υποσημειώσεις
Από blog : τι είναι οι χίπστερς ; μια απάντηση κάνοντας κλικ εδώ

Από Γ.Θ.Κ.: δράττομαι της ευκαιρίας για να επαναλάβω την κουβέντα του Γιώργου Παπαδόπουλου Τετράδη, σύμφωνα με την οποία : 
"ό,τι γουστάρω κάνω τώρα που μπορώ". Το οποίο επαναλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε έκφραση της πολιτικής, της κοινωνικής, αλλά και της ατομικής καθημερινότητας Ελλήνων και ξένων στο Ελλαδιστάν.

Από Ν.Σ., Αρχιτέκτονα : σαφέστατα καταστρέφεται και βιάζεται το περιβάλλον και η αισθητική, σε μέγεθος τόσο όσο και η "αντιπαροχή" που επέβαλε ο Κων/νος Καραμανλής στην δεκαετία του '60 όταν κατέστρεψε όλη την νεοκλασική Αθήνα, για χάρη της και για χάρη των "κατασκευαστών".
Καλό θα ήταν να είχαμε και την άποψη του Τ.Ε.Ε. Όχι του Στασινού, αλλά του Τ.Ε.Ε. !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου