Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Η Attica bank πούλησε κόκκινα δάνεια στο 8,68% ! Έδωσε 806 εκ. euro για να πάρει 70 εκ. euro

Δώσανε 806 εκ. euro για να πάρουν 70 εκ. euro ! Δηλαδή, τα έδωσαν στο 8,68%.
Έκαναν άραγε πρόταση - προσφορά στους πελάτες τους για να αγοράσουν οι δανειολήπτες τα δάνεια τους στο 8,68% ;;;


Τα δάνεια Γαμβρίλη σε Καλογρίτσα σε ποιο πακέτο να έχουν ενταχθεί άραγε ;

Αλήθεια, ξέρεις ρε συ Κανελλάκη τι είναι αυτά τα 70 εκ. euro που ήθελαν και πήραν ;  Τα μετοχοδάνεια των Φειδάκη, JP Αβαξ, Intracom, κ.λπ. που πήραν το ... πρωί από την Attica bank του Γαμβρίλη για να τα κάνουν μετοχές της, το μεσημέρι.

Αλήθεια ρε παιδί μου, σε τι στάδιο να είναι οι υποβληθείσες μηνύσεις και οι έρευνες της ΤτΕ ; Ω, ποία η θέσις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ;

Το ψαχτήρι

-------------- 

Η οικονομική είδηση της ημέρας «θάφτηκε» μέσα σε ποταμούς κειμένων και ανακοινώσεων με τεχνικούς όρους, όπου ελάχιστοι κατάλαβαν τι κρύβεται: Η Attica Bank πούλησε ένα μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων της (806,4 εκ. ευρώ) στο 8,68% του ονομαστικού ποσού! Πήρε δηλαδή μόλις 8,68 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ληξιπρόθεσμης απαίτησης. Είναι μια ένδειξη του τι μπορούν να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από την πώληση δανείων χαμηλής εισπραξιμότητας  στα funds των «κορακιών  με τα ριγέ κοστούμια» - και γιατί
προσπαθούν  αγωνιωδώς να βρουν άλλους τρόπους διαχείρισης  των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους.

Η Attica Bank  ήταν βέβαια στριμωγμένη και έπρεπε να βρει φρέσκο - μη δανειακό ή καταθετικό – χρήμα 70 εκατ. ευρώ, για να κλείσει μέχρι τον Ιούνιο την κεφαλαιακή τρύπα που εμφανίζει σύμφωνα με τα τελευταία stress test.  Επέλεξε αυτή τη λύση  και για να μην αναγκασθεί να καταφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας θα διαφοροποιούνταν η μετοχική της σύνθεση, καθώς ο βασικός της μέτοχος (το ΤΣΜΕΔΕ) μάλλον δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Οι όροι της συμφωνίας και η έμμεση πώληση
Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική εξειδικευμένη εταιρία Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC) για τη διαχείριση ολόκληρου του πακέτου «κόκκινων» δανείων της ύψους 1,33 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των στεγαστικών πρώτης κατοικίας και των δανείων σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Τα δάνεια μεταβιβάζονται σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο (θυγατρική της Attica Bank) και τη διαχείριση τους θα αναλάβει νεοσύστατη  Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων, στην οποία η ελληνική τράπεζα θα συμμετέχει με 20% και η Aldridge με 80%.

Τα εκχωρούμενα δάνεια γίνονται δύο ξεχωριστά «πακέτα», ανάλογα με την δυνητική εισπραξιμότητα τους και εκδίδονται αντίστοιχου ποσού ομόλογα:
  1. Το ένα πακέτο περιλαμβάνει δάνεια  525,2 εκ. ευρώ και έναντι αυτού εκδίδεται ομόλογο υψηλής διασφάλισης (Senior Note).
  2. Το άλλο είναι 806,4 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει δάνεια-«σκουπίδια» και γίνεται ομόλογο χαμηλής εξασφάλισης  (Junior Note)

Η συμφωνία φαίνεται επαχθής, επειδή το μεγάλο πακέτο δανείων εκχωρείται  σε πολύ χαμηλό ποσοστό της ονομαστικής αξίας. Όμως, ...

Η συνέχεια εδώ sofokleusin.gr

Και ένα video ως bonus για τον νυν πρόεδρο της Attica bank, από το παρελθόν (των Κοσκωτά, Κουτσόγιωργα, Παπανδρέου και της Τράπεζας Κρήτης).




Κυρ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, αυτό που είχες πει τότε, ("η ΤτΕ απεμπόλησε τις υποχρεώσεις τα όσα η ίδια θεσμοθέτησε και μετακύλησε τις υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις της, στην νομοθετική εξουσία") μου άρεσε.

Επανέρχομαι μιας και ξέρω πως διαβάζεις και εσύ gkanellakis.blogspot.com

George (όπως θα έλεγες και εσύ όταν ήσουν στο IMF)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου