Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ναύαρχος Θεμιστοκλής. Ξέρεις που είναι ο τάφος ενός εκ των Αρχαίων Τιτάνων ;

Ξέρετε πού βρίσκεται ο τάφος του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ;

Στη ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ, κοντά στο παλιό εργοστάσιο λιπασμάτων. Ούτε οι ντόπιοι δεν το ξέρουν. Και να θες να το βρεις δεν μπορείς, καθώς δεν υπάρχει κάποια επιγραφή, κάποια πινακίδα, κάτι τέλος πάντων. ΤΙΠΟΤΑ!!!

Είναι κοντά στην είσοδο Ε1 του λιμανιού του Πειραιά. Βγαίνοντας από τον περιφερειακό της Δραπετσώνας σε μια "άκυρη" έξοδο προς την Ε1, προς τη θάλασσα, όπου νομίζεις ότι δεν βγάζει πουθενά, πίσω από το παλιό εργοστάσιο λιπασμάτων.Εκεί αφήνεις αυτοκίνητο, και βλέπεις μια οικογένεια τσιγγάνων, φύλακες θαρρείς του τάφου του μέγιστου των ναυάρχων.

Όπως μου είπε ο φίλος μου,που με πήγε (γιατί μόνος μου δεν θα το έβρισκα) μέχρι πρόσφατα υπήρχε μικρός καταυλισμός, και το αυτοκίνητο πέρναγε μέσα από τον καταυλισμό. Τώρα μάλλον τους έδιωξαν, ενώ το αυτοκίνητο δεν πάει.

Προχωρήσαμε πεζοί, έχοντας στα αριστερά μας την είσοδο του λιμένα και στα δεξιά μας το φάντασμα του εργοστασίου λιπασμάτων, σκελετό της άλλοτε βιομηχανικής Ελλάδας.
Εκεί αφήνεις αυτοκίνητο, και βλέπεις μια οικογένεια τσιγγάνων, φύλακες θαρρείς του τάφου του μέγιστου των ναυάρχων.

Όπως μου είπε ο φίλος μου, μέχρι πρόσφατα υπήρχε μικρός καταυλισμός, και το αυτοκίνητο πέρναγε μέσα από αυτόν. Τώρα μάλλον
τους έδιωξαν, ενώ το αυτοκίνητο δεν πάει.

Υπήρχε ανθρώπινη παρουσία, άλλος έκανε γυμναστική, άλλος ψάρευε, και τότε εκεί, στη "μέση του πουθενά" ξεπρόβαλε ο κυκλικός μεγάλος τάφος, απέναντι από την Ψυττάλεια, και δίπλα ένα λιτό μνημείο από το Δήμο Δραπετσώνας. 

Μέσα στον τάφο, πεταμένα σκουπίδια...Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Κρίμα...

Του πρεπε περισσότερος σεβασμός. Μα θα 'ρθουν αλλοτινοί καιροί, που όπως λέγει και ο ποιητής : Θα ναι με γνώση η βουλή, και το σπαθί με γνώμη !

Αναζητήστε το...Ίσως να συγκινηθείτε, ίσως πάλι, όχι...

Απόστολος Απόλλων Παρασκευόπουλος
Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & μηχανικός υπολογιστών


Πρόσθετος σχολιασμός Α. Α. Παρασκευόπουλου : "ΕΔΩ ΞΕΡΑΣΕ Ο ΓΚΑΙΤΕ"

Μέσα στην παλιά πόλη του Tübingen, γύρω από το κάστρο, κάπου βρίσκεται ένα σπίτι στο οποίο έμεινε για λίγο ο Γκαίτε. Είναι γνωστό πόσο λατρεύουν οι Γερμανοί τον Γκαίτε (και καλά κάνουν), όμως εδώ το παρατράβηξαν !  Υπάρχει επιγραφή που λέει ότι : ΕΔΩ ΞΕΡΑΣΕ Ο ΓΚΑΙΤΕ
Του λόγου το αληθές πιστοποιεί και το παρακάτω βίντεο.




Όταν μας έκαναν ξενάγηση στην παλιά πόλη του Τύμπινγκεν (περίπου 40' έξω από τη Στουτγάρδη), δεν παρέλειψαν φυσικά να μας πάνε κι εκεί, εμάς, τα τουριστάκια τα ζουμπουρλούδικα. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα το ρήμα "ξερνάω" στα γερμανικά ή για την ακρίβεια, νόμιζα ότι είναι το brechen (όπως το ρήμα σπάω). Μικρή σημασία έχει αυτό. Σημασία έχει ότι οι Γερμανοί ξεναγοί στο Τύμπινγκεν, δεν παραλείπουν να μας πουν πού ακριβώς "ξέρασε ο Γκαίτε", και να εξηγήσουν στον αδαή τουρίστα τι ακριβώς συνέβη εκεί. 

Αν σας το έλεγα, μερικοί θα σκεφτόσασταν ότι υπερβάλλω. Ευτυχώς όμως υπάρχει και το youtube που μεταφράζει και στα αγγλικά (Here vomited Goethe). 

Μήπως να αρχίσουμε κι εμείς να βάζουμε που "ανακουφίστηκε, μετεώρισε αέρια ο Σωκράτης"; που ξύθηκε ο Κολοκοτρώνης κλπ κλπ, ΠΟΥ ΤΑΦΗΚΕ Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ο άνθρωπος που νίκησε την Περσική αυτοκρατορία με σχεδόν το 1/10 των δυνάμεων;

Μήπως κάποια στιγμή να σεβαστούμε το παρελθόν μας; Το οποίο στο κάτω κάτω, εδώ και αιώνες ήταν σεβαστό από όλη την οικουμένη. Να κάνουμε δηλαδή, αυτό πού όλοι οι άλλοι κάνουν. 

Χωρίς πολλές φανφάρες και έπαρση, χωρίς ακρότητες, όπως τιμούμε και σεβόμαστε έναν αγαπημένο μας παππού, μια αγαπημένη μας γιαγιά ή μήπως το έχουμε ξεχάσει και αυτό;;;΄

Αντί επιλόγου από Γ.Θ.Κ. : Εύγε για το αφιέρωμά σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου