Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Ο αγνός ήχος της μουσικής - 1

Οι Creedence Clearwater Revival δημιουργήθηκαν το 1967 από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Τζον Φόγκερτι, τον αδελφό του και κιθαρίστα Τομ Φόγκερτι, τον μπασίστα Στου Κουκ και το ντράμερ Νταγκ Κλίφορντ.

 

Το μουσικό τους ύφος είχε τις ρίζες του στο ροκ εντ ρολ, την κάντρι και τα

μπλουζ.




Ο ομώνυμος δίσκος τους κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1968, με το σινγκλ "Susie Q" να σκαρφαλώνει στο # 11 και να βραβεύεται ως χρυσό. Αυτή ήταν η μοναδική επιτυχία του συγκροτήματος την οποία δεν συνέθεσε ο Τζον Φόγκερτι. Ακολούθησαν τα σινγκλ "I Put a Spell On You" και "Porterville" από το πρώτο τους άλμπουμ.




Ταυτόχρονα με συνεχείς αμερικανικές περιοδείες, οι CCR ηχογράφησαν το δεύτερο τους άλμπουμ με τίτλο "Bayou Country", το οποίο σκαρφάλωσε στο Top-10 του Billboard και βραβεύθηκε ως διπλά πλατινένιο. Το σινγκλ "Proud Mary" έφθασε στο # 2 στις Ηνωμένες Πολιτείες και το # 8 στην Μεγάλη Βρετανία, όντας το πρώτο από μία σειρά επιτυχημένων τραγουδιών του συγκροτήματος. 


 
Τον Οκτώβριο του 1972, τα μέλη του συγκροτήματος ανακοίνωσαν την διάλυση των Creedence Clearwater Revival.


 
Οι πωλήσεις τους έχουν ξεπεράσει τα 26 εκατομμύρια αντίτυπα, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το συγκρότημα εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1993. 

Πηγή wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου