Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Μιας και εκλάπησαν βαριά όπλα από τη Λέρο, ας θυμηθώ κάτι

Ήταν μέσα του 1984 όταν κλήθηκα να υπηρετήσω την Μητέρα Πατρίδα. 


Μετά το κέντρο εκπαίδευσης, πήρα μετάθεση για εκπαίδευση στα βαριά όπλα, στο ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι.. Εκεί πήρα την ειδικότητα πολυβολητή και μετά από βολές με 30άρι και με 50άρι, σαφώς εκτίμησα το όπλο που μου ανάθεσαν. Το 50αρι πυροβόλο Μ2 Browning.

Στο Χαϊδάρι έμεινα 4 μήνες μιας και πέρασα από εκπαίδευση για υπαξιωματικός. Πήρα τις "σαρδέλες" του λοχία και έφυγα για τη μονάδα που θα υπηρετούσα. Στο 218 της Χίου. Στα Νότια του νησιού και "ένα τσιγάρο δρόμο" από τα ... απέναντι παράλια. 

Την δεύτερη μέρα στο λόχο, ημέρα Δευτέρα, ο Λοχαγός του Λόχου Μηχανοκινήτων που εντάχθηκα, ο Θανάσης Κ. , αφού βγήκα στην αναφορά και παρουσιάστηκα, με ρώτησε :

ΘΚ. : Λοχία ξέρεις να οδηγείς ;
ΓΘΚ : όχι κυρ. Λοχαγέ
ΘΚ : Λοχία, ξέρεις πόσα τιμόνια έχει το τζίπ ;
ΓΘΚ : ένα κυρ Λοχαγέ. 
ΘΚ : ξέρεις πόσα πεντάλ έχει κάθε όχημα ;
ΓΘΚ : 3 κυρ Λοχαγέ.

Τότε, ο Λοχαγός γυρίζει προς τον Δεκανέα Γκ... και του λέει : Δεκανέα, εμπρός μας έχουμε τον Νίκι Λάουντα. Γράψε του τα 2 τζίπ που δεν είχαμε που να τα χρεώσουμε ...

Τελικά, μου έδωσαν μόνο το ένα και έφτασε η ώρα να το παραλάβω υπογράφοντας ένα σχετικό έγγραφο. Όταν πήγα να πάρω το τζιπ με τον Δεκανέα, έκανα ότι θα έπρεπε. Μέτρησα ότι έγραφε το έγγραφο που θα υπέγραφα, αν όντως υπάρχει στο τζιπ. 

Όλα κυλούσαν μια χαρά μέχρι την ώρα που έφτασε η στιγμή για "μέτρημα" στο 50άρι που έφερε το τζιπ. 

Εκεί, σύμφωνα με το έγγραφο που κλήθηκα να υπογράψω για να παραλάβω το τζιπ με τα συμπαρομαρτούντα του, υπήρχε ένα 50αρι πυροβόλο Μ2 Browning ΚΑΙ 2 ανταλλακτικές κάνες
Έλα όμως που στο τζιπ υπήρχε μόνο μια και ήταν επάνω στο όπλο ! Η δεύτερη, όσο κι αν ψάξαμε, ΔΕΝ υπήρχε πουθενά. 

Αρνήθηκα να υπογράψω και εμφανώς ταραγμένος ο Δεκανέας, κάποια στιγμή μου λέει : Λοχία, υπόγραψε μωρέ. Και οι προηγούμενοι έτσι θα το βρήκαν (σ.σ. με μια κάνη και υπογράφοντας για έχον δύο) και κανείς τους δεν παραπονέθηκε. 
Αρνήθηκα. 

Πήγαμε στον Λοχαγό και το αναφέραμε και εκεί ο Λοχαγός χαμογελώντας μου πε : είσαι ο πρώτος που αρνείται να "περάσει αμάσητο" ότι του δίνουν, επειδή έτσι τον διατάζουν.

Τελικά μου δόθηκε το άλλο τζιπ που ήταν πλήρες και την μεθεπόμενη ξεκίνησε έλεγχος σε όλες τις αποθήκες του Τάγματος στους πέριξ του Τάγματος λόφους που υπήρχαν "τολς" με υλικό και οπλισμό. 

Εκεί, τότε, διαπιστώθηκαν κάποιες ... λεπτομέρειες, που δεν αφορούν την σημερινή γραφή.


Συνεχίζεται.


Σημειώσεις

1. Μιας και το Τάγμα ήταν Τάγμα Εθνοφυλακής, περιλάμβανε και μια ίλη αρμάτων αποσπασμένη στο λόχο που υπηρετούσα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη φορά που ο Λοχαγός μου με διέταξε να πάω με ένα άρμα για βολή μέχρι το πεδίο βολής, αλλά και τις βολές με 50άρι και με οβίδες από αυτό το άρμα. Ομολογώ ότι αποτέλεσε από τις πιο έντονες ... εμπειρίες οδήγησης η κίνησή του σε σκάματα. 

2. Τελειώνοντας τη θητεία μου από το Μηχανοκίνητο Λόχο της Χίου, θα μπορούσα να δώσω μια τυπική εξέταση και να πάρω δίπλωμα οδήγησης για την πολιτική μου ζωή. Δε το έκανα. Δε το δέχθηκα μιας και θεώρησα ότι δεν είχα επαρκή γνώση οδήγησης.  

3. Μεταγενέστερη εμπειρία οδήγησης ; Το να "ταξιδεύω" με ταχύτητες 280-290 km/h σε ευθείες της Χώρας, με το 1000άκι μου ...

4. Ποτέ μου δεν κατάλαβα πως έγινε να ... χαθεί μια ανταλλακτική κάνη αντιαεροπορικού πολυβόλου, που το βάρος της δεν ήταν 1-2 κιλά ... Όπως δεν κατάλαβα ποτέ μου και τι στον διάβολο την έκανε όποιος την πήρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου