Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Εμφανής η αποτυχία του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Κατέθεσα σήμερα μία ακόμα ανακοπή κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 933 του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ.) "Η συζήτηση της ανακοπής προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την κατάθεσή της...".

Η δικάσιμος που δόθηκε είναι η 16-1-2024...
Οι εξήντα ημέρες έγιναν τέσσερα χρόνια παρά έναν μήνα. Μάλιστα με τους ρυθμούς που εκδίδονται οι διαταγές πληρωμής και ακολουθούν οι κατασχέσεις από τα funds και εν συνεχεία οι πλειστηριασμοί το
χρονικό όριο των τεσσάρων ετών εύκολα θα ξεπεραστεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Το εισφέρω μετά λόγου γνώσεως, αφού η προηγούμενη ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής που προσέβαλα κατατέθηκε την 8-1-2020 και πήρε δικάσιμο (δηλαδή ημερομηνία συζήτησης) την 31-10-2023.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, επισημαίνω ότι τόσο οι ανακοπές κατά των διαταγών πληρωμής (των άρθρων 632 και 633 Κ.Πολ.Δ.), όσο και οι ανακοπές κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης βάσει αυτών (του άρθρου 933 Κ.Πολ.Δ.) δικάζονται με την ίδια διαδικασία, αυτή των περιουσιακών διαφορών.
Ενώ λοιπόν οι φωστήρες που κατόπιν των υποδείξεων της ΕΕ και της τρόικα επεδίωκαν την επίσπευση των δικών περί την αναγκαστική εκτέλεση (για να περαιώνονται συντομότερα οι πλειστηριασμοί...), έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, το οποίο φυσικά αγγίζει το όριο της αρνησιδικίας.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο πολίτης μένει ουσιαστικά απροστάτευτος, αφού εκείνος που έχει πετύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής έχει τη δυνατότητα να προβεί σε κατάσχεση την τέταρτη εργάσιμη ημέρα μετά την επίδοση της διαταγής πληρωμής και να επισπεύσει πλειστηριασμό μετά πάροδο επτά μηνών από την ημερομηνία της κατάσχεσης. Συνεπώς το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών είναι αρκετό για τη διενέργεια όχι ενός αλλά δεκάδων πλειστηριασμών πριν την έκδοση απόφασης για τη νομιμότητα της διαταγής πληρωμής!

Μόνη άμυνα του πολίτη είναι η διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, στην οποία όμως αν χάσει, χάνεται. Μάλιστα οι φωστήρες που εισηγήθηκαν και θέσπισαν τον νέο Κ.Πολ.Δ. έχουν καταργήσει το άρθρο 938 Κ.Πολ.Δ., βάσει του οποίου μπορούσε ο οφειλέτης να αναστείλει την εις βάρος του αναγκαστική εκτέλεση με ασφαλιστικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος Κ.Πολ.Δ. έχει ήδη αποτύχει οικτρά. Διότι στην μεν περίπτωση που δικαιωθεί ο πολίτης με έκδοση θετικής απόφασης επί της ανακοπής του, ο πλειστηριασμός ήδη θα έχει τελεστεί, ενώ στην περίπτωση που ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση έχει το δίκιο με το μέρος του και αποφασίσει να περιμένει την έκδοση απόφασης επί της ανακοπής χωρίς να προβεί στον πλειστηριασμό (ενόψει και του δικαιώματος αποζημίωσης του οφειλέτη), τότε θα χρειαστεί να περιμένει τουλάχιστον τεσσεράμιση χρόνια πριν ικανοποιηθεί.

Τι πέτυχε λοιπόν το συγκεκριμένο πλέγμα διατάξεων του νέου Κ.Πολ.Δ.;

Πέτυχε είτε να αδικείται ευθέως ο οφειλέτης που έχει δίκιο, είτε να αδικείται λόγω της τετραετίας και ο σώφρων δανειστής. Κοινώς απέτυχε μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη θέσπισή του.
Τυχαίο;
Καθόλου. Οι δικηγόροι που απορρίψαμε με δημοψήφισμα τον νέο Κ.Πολ.Δ. δεν ήμαστε παντογνώστες. Απλά έχουμε επαφή με την πραγματικότητα, αλλά όχι απώτερους στόχους.
Αλλά αυτά γίνονται, όταν η νομοθέτηση ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των έξω (ΕΕ,ΔΝΤ, ΕΚΤ, τρόικα) και το συμφέρον των τραπεζών. Άλλωστε μέλος της τότε νομοπαρασκευαστικής επιτροπής τυγχάνει σήμερα Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αν δεν με απατά η μνήμη μου...


Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω 


Σχόλιο Γ.Θ.Κ.: θυμίζω πως τον "νέο Κ.Πολ.Δ." τον είχε φέρει εσπευσμένα προς ψήφιση η ... συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση όλων των Δικηγορικών Συλλόγων στη χώρα. Αντίδραση βεβαίως που τα μέλη της ... συγκυβέρνησης έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια καθώς οι εντολές που είχαν από τους Τραπεζίτες ήταν "να τον περάσουν".

Upd. "κύριοι, μπορεί το μέτρο να απέτυχε, ΠΕΤΥΧΑΝ όμως το σκοπό τους ΟΛΕΣ οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Σκοπό που γράφετε κατ' επανάληψη στο blog σας και περιγράφετε με το "μια είναι η Μνημονιακή Ανώνυμος Εταιρεία και πολλοί (κυβερνητικοί) οι διαχειριστές της"

Σχόλιο φίλου μέσω mail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου