Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Το κοινό των blogs. Το Κοινό Καλό

Αρχικά, ας θυμηθούμε δύο σημαντικές έννοιες της Κοινωνικής ζωής καθώς και τις διαφορές που προκύπτουν από δύο σε αντιδιαστολή "τρόπους ζωής". 
Αυτή του Πολίτη κι εκείνη του Ιδιώτη.

Αναφορικά με τον Πολίτη, τέτοιος ονομάζεται ο ενεργός πληθυσμός ο οποίος :
  1. δεν περιμένει το μάνα εξ ουρανού με σταυρωμένα τα χέρια, θεωρώντας πως "κάτι θα περισσέψει" και γι αυτόν
  2. δεν συμβιβάζεται, δεν εξαγοράζεται, δεν υποκύπτει, δεν συνεργεί, δεν εκβιάζεται, σε μικροπολιτικές, μικροκομματικές, μικροοικονομικές του ανάγκες και γενικότερα δεν προβάλει τις ανάγκες του εαυτού του και του κύκλου του, εξοντώνονταν το σύνολο της πέριξ αυτού Πολιτείας. 

Ο Ιδιώτης
Όσον αφορά τον ορισμό του Ιδιώτη, αυτός ο άνθρωπος είναι όσα δεν είναι ο Πολίτης. Δηλαδή, κοιτάζει μόνο το προσωπικό του συμφέρον, μόνο τα του οίκου του (φτάνοντας στο σημείο να πουλήσει Αξίες, Ιδανικά και εντιμότητα, μόνο και μόνο για να κερδίσει ο ίδιος). Παραδείγματα ανθρώπων που έχουν ξεπουλήσει ακόμη και τις οικογένειές τους, μόνο και μόνο για το "δικό τους καλό", πάρα πολλά, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Εν ολίγοις, ο Ιδιώτης έχει την "φιλοσοφία" : εγώ να είμαι καλά και άλλοι ας πρόσεχαν (σ.σ. πριν πεθάνουν ...).

Ο Πολίτης
Μέσα σ' αυτό το σφικτό πλαίσιο, ένας Πολίτης, ΟΦΕΙΛΕΙ, να αναζητά και να προσπαθεί για το Κοινό Καλό, να παλεύει για το Κοινό Καλό, να στηλιτεύει και
να αντιτίθεται στις καταστάσεις διαφθοράς, να εκφέρει λόγο, όταν αφορά το Κοινό Καλό και γενικότερα να συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνατότητες που του δίνει ο νους του, στην καλυτέρευση της Μίκρο & Μάκρο ζωής της Πολιτείας. 
Της Πολιτείας που δεν ισούται με το Κράτος. 
Της Πολιτείας που δεν υποκύπτει στην διαφθορά.
Του Κράτους που δεν νοιάζεται για τον Πολίτη, αλλά μόνο για εκείνον που είναι ψηφοφόρος, κόλακας, χειροκροτητής, γλοιώδης κ.ά.

Επί της παρούσης, ένας Πολίτης, μια ομάδα Πολιτών, είναι χαρούμενη (μεταξύ των άλλων) όταν, σε ότι παρουσιάζει, ότι στηλιτεύει, έχει ευήκοα ώτα σε φτωχούς και σε πλούσιους. 
Σε "επώνυμους" και σε ανώνυμους. 
Στην καθημερινότητα της μέσης Μάζας αλλά και σ' εκείνους των elit.
Σε νεαρούς και σε μεγάλους, ηλικιακά. 
Σε "τρανούς" έχοντες iphones και σε "παρακατιανούς" που δεν διαθέτουν τέτοια άχρηστα αντικείμενα ...




Εν ολίγοις, ο Πολίτης και ειδικότερα ο Πολίτης - blogger , ΔΕΝ κάθεται ως απλός παρατηρητής απέναντι σε κάθε ασθενή, αδυνατούντα, διεφθαρμένο, αλλά συντελεί για την επίλυση, πάταξη, εξαφάνιση αν είναι δυνατό, ΤΟΥ προβλήματος. 

Είναι όλων των Πολιτών bloggers υποχρέωση να κινούνται μέσα σε γραπτό χώρο που αναλύεται στα πιο πάνω ;
Όχι βέβαια. Υπάρχουν blogs και bloggers άπειρων ενδιαφερόντων, υποστάσεων, συμφερόντων ...


Συνεχίζεται 


Γιώργος, Βασίλης, Νικόλας, Μάρθα, και άλλοι που, ηθικά, είμαστε ευτυχείς. Τα υπόλοιπα, θα έλθουν και αυτά. Όχι γιατί τα περιμέναμε εξ ουρανού, αλλά διότι παλεύουμε. 
Και μας ακούν !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου