Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Καλό ταξίδι φιλαράκο

Ήταν κάπου στα 1992 όταν εργαζόμουν στο Κατάστημα Αγγελοπούλου (στο κέντρο της Πατησίων) της τράπεζας Εργασίας. Εκεί γνώρισα μεταξύ των άλλων πελατών τον Σάμη Γαβριηλίδη. Έναν απλό καθημερινό άνθρωπο, άνθρωπο της διπλανής πόρτας (όπως θα έλεγαν κάποιοι). 

Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση με τον Σάμη ήταν η γλυκύτητα του χαρακτήρα του, ο ήπιος τόνος της φωνής του που ορισμένες φορές έφτανε σε σημείο να παρερμηνευτεί ως ντροπαλότητα. Ο Σάμη ήταν ένας βιοπαλαιστής που είχε εκδοτική επιχείρηση.

Σήμερα ο Σάμη έφυγε, σε όχι μεγάλη ηλικία, από καρκίνο.

Αν κράτησα κάτι από την γνωριμία μου με αυτόν τον άνθρωπο ήταν η στιγμή μετά τη σύστασή μου ως credit από τον συνάδελφο Δημήτρη Σαρρή σε εκείνον όπου, μετά την αποχώρησή (του
Σάμη), ο Δημήτρης με περίσσιο θαυμασμό μου είχε περιγράψει όσα έζησε η από τους λίγους επιζώντες μητέρα του Σάμη ως φυλακισμένη στο Νταχάου (των Ναζιστικών τεράτων της Γερμανίας). 

Και δε ξέχασα ποτέ πως όταν τα άκουγα όσα μου περίγραφε ο Δημήτρης, άλλη μια φορά αναρωτιόμουν πως είναι δυνατόν, ... άνθρωποι να κάνουν τέτοια φρικτά πράγματα σε ανθρώπους *

Στο καλό Σάμη.


* μετά την τράπεζα Εργασίας, εργάστηκα στην τράπεζα Πειραιώς και κατοπινά στην τράπεζα Αττικής. Εκεί διαπίστωσα πως, δεν ήταν ανάγκη να ζεις σε Κατοχή και έχοντας απέναντί σου Ναζί διοικητάδες, για να ζήσεις μια "άλλης υφής Κατοχή". 
Πως ; Αρχικά με τις 13 μεταθέσεις που μου έριξαν μέσα σε 15 μήνες τα τέρατα της διοίκησης Γαμβρίλη - Σταθόπουλου, την ίδια ώρα που είχα βαθμολογίες (με άριστα το 10) 9άρια και 10άρια  ...

"Άλλης υφής Κατοχή" που είχα ζήσει και στην τράπεζα Εργασίας, στο πρώτο κατάστημα που υπηρέτησα στους Αμπελόκηπους, όπου διευθυντής (Περικής), 3 υποδιευθυντές (Δημήτρης, Ευγενία και Γιάννης) και 2 προϊστάμενοι καταθέσεων (Παύλος και Σωτήρης) ήταν -λίαν επιεικώς- τέρατα.

Συνεχίζεται [αφού ο Παύλος, όταν με συνάντησε προ ετών στην Αγίου Μελετίου, με σκυμμένο κεφάλι μου είπε : ο Περικλής μας έλεγε να σου κλέβουμε τότε που ήσουν Ταμίας, χρήματα από τα "τούβλα σου **, μόνο και μόνο για να αναγκαστείς να παραιτηθείς"]
Και συνεχίζεται διότι, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ τότε οι συνάδελφοι Κόντης και Πέσχος μου έσωσαν τη ζωή.

** τούβλα λέγονται στις τράπεζες οι δεμένες 10άρες δεσμίδες των 100 χαρτονομισμάτων.


Υ.γ. αν συμπατριώτη έχεις απορία γιατί αναμιγνύω τόσα θέματα, μείνε συντονισμένος και θα δεις πως τίποτα εδώ μέσα δεν γράφεται στην τύχη.
Αν έχεις απορία αν ήταν τέλειο το εργασιακό καθεστώς στην Εργασίας, σαφώς και δεν ήταν.
Αν έχεις απορία αν είχε κάνει λάθη ο Καψάσκης ; Σίγουρα είχε κάνει με κυρίαρχο την μεγάλη δύναμη εξουσίας που έδινε σε "διευθυντές" του. Δύο εκ των οποίων "τον έφαγαν" (από το σαράκι της προδοσίας). Ο δ/ντής Αμπελοκήπων και απανωτά ο δ/ντής Γιαννιτσών.
Αν με ρωτήσεις αν έκανα σε κάτι λάθος ; Έκανα. Που δεν έδωσα ότι στοιχεία είχα στον Λάζαρο Εφραίμογλου ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου