Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Δεν χρειάζεται γνώση αφού η κοινή λογική αρκεί.

Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν σε μια χρηματιστηριακή αγορά μέσω Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και τοποθετήσεων επενδυτικών κεφαλαίων, οφείλουν να παρουσιάζουν στο επενδυτικό κοινό :
  • τα οικονομικά τους στοιχεία, 
  • τις συμφωνίες για ανάληψη έργων που έχουν προγραμματίσει και υπογράψει, καθώς και 
  • τα επενδυτικά τους πλάνα για το μεσοπρόθεσμο (μέχρι 3 έτη) και μακροπρόθεσμο (μέχρι 5 έτη) διάστημα. 
Αυτά τα στοιχεία μετρώνται και λογίζονται ως παράμετροι της θεμελιώδους ανάλυσης.

Δυνάμει αυτών ΚΑΙ ΜΟΝΟ δημιουργείται η τιμή (το book value) που θα εισέλθουν στο πεδίο των ημερήσιων διαπραγματεύσεων στο χρηματιστήριο. 


Σαφώς ως παράγοντας διαμόρφωσης τιμής, είναι και εκείνος της ψυχολογίας, ο οποίος όμως δεν παύει να είναι ελάχιστης πραγματικής προστιθέμενης αξίας (άσχετα με όσα λένε οι πολιτικοί και τα παπαγαλάκια τους [δημοσιογράφοι και παρατρεχάμενοι] στους πολίτες μίας κοινωνίας που θέλουν ή σκέφτονται, ή τους παρακινούν για να επενδύσουν). 
Η παράμετρος της "ψυχολογίας" λογίζεται ως ελάχιστης βαρύτητας ...
παράμετρος της ... τεχνικής ανάλυσης. 

Θυμίζουμε πως το 1999 ΟΛΟΙ οι απατεώνες των μαζών της αγοράς, εκμεταλλεύτηκαν την ... ψυχολογία όταν έλεγαν στους αδαείς :  
αγόρασε την τάδε μετοχή ελληνικής ... τράπεζας καθώς σύντομα αυτή θα αγοράσει το fort nox (το κεντρικό θησαυροφυλάκιο) των ΗΠΑ ...

κλικ για μεγέθυνση
Αν μια επιχείρηση ή καλύτερα, ΑΝ ΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ του χρηματιστηρίου, έχει ικανοποιητικά ή πολύ καλά στοιχεία ή πραγματικά και καλά μελλοντικά σχέδια, δεν έχει καμία ανάγκη από "ψυχολογία" από αναποδιές ... ιών κλπ, αφού ακόμη κι αν μια - δύο συνεδριάσεις (ημέρες) γράψει αρνητικά αποτελέσματα κάποια/ες μετοχές του χρηματιστηρίου, άμεσα θα επανέλθει η τιμή της μετοχής στα φυσιολογικά της επίπεδα.

Αναποδιά ή "απρόσμενο γεγονός", όπως το ονόμαζε το 1999 ο Μιχάλης Σάλλας (ο κατ'  εξοχήν Σημιτάνθρωπος αλλά και ο Κων/νος Μητσοτάκης για θέματα "ρωγμής" της σύζευξης της Ελλάδας με την Ε.Ε) ....

Στο διά ταύτα, όταν βλέπουμε απανωτές συνεδριάσεις όπου η "αγορά" (οι μετοχές της αγοράς) κατακρημνίζονται, πιστεύει κανείς ότι υπάρχει ικανοποιητικό ή καλό οικονομικό υπόβαθρο στους κλάδους που διαλύονται ;

Βεβαίως όλοι οι απατεώνες (επιχειρηματίες, παπαγαλάκια, παρατρεχάμενοι) θα έπρεπε να φυλακίζονται και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. 
Όμως, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα έπρεπε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) να ενεργεί, να ελέγχει και να διαβιβάζει ΑΜΕΣΑ τους φακέλους των ελέγχων της στην Εισαγγελία. 
Κάτι τέτοιο όμως, τα τελευταία 25 χρόνια, δεν το θυμόμαστε ... 

Πρόσθετα σχόλια 1. Θυμηθείτε την προ 2ετίας πρόγνωση (;;;) του Άλαν Γκρίνσπαν (τέως πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ) σύμφωνα με την οποία "η νέα, μετά από εκείνη του 2008, κρίση, θα είναι ίσως ολέθρια οικονομικά. Για όλη την υφήλιο".

2. Τι ... λείπει από το ολικά οικονομικά κατεστραμμένο Ελληνικό τοπίο ; Ένας μεγάλου μεγέθους σεισμός ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου