Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Οδηγός μετατροπής PDF σε επεξεργάσιμη μορφή Doc

Πρόλογος - εισαγωγή στο θέμα "πως μετατρέπω ένα .pdf σε επεξεργάσιμο κείμενο .doc


Πάρα πολλές φορές μερικοί θέλουν να κάνουν ένα υποτυπώδες Καλό και καταφέρνουν στο τέλος να γίνονται δημιουργοί προβληματισμού και προβλημάτων λειτουργίας. 

Μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι εκείνη που οι αρμόδιοι δίνουν κάποιο κείμενο για να το χρησιμοποιήσουν οι μάζες, αλλά το δίνουν σε μορφή .pdf. Σε μορφή δηλαδή που δεν επιδέχεται αντιγραφή του κειμένου, πρόσθεση δικών μας στοιχείων (ονομ/μο, δ/νση κατοικίας, τηλέφωνο κλπ).

Έτσι, η παροχή τους καταντά να είναι : κάνω κάτι για να μη που ότι δεν το έκανα, αλλά το κάνω έτσι ώστε να μη βοηθάω κανέναν, αφού είτε πρέπει να το τυπώσουν και να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους χειρόγραφα είτε να το αντιγράψουν όλο το κείμενο στον υπολογιστή τους, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και κάνοντας περιττό κόπο.

Κυρίως θέμα : εστιασμός του προβλήματος


Ας πάμε σε μια τυχαία σελίδα (που μου ζητήθηκε από τον Γ.Θ.Κ.) για να μετατρέψουμε ένα έγγραφο .pdf (που ΔΕΝ επιδέχεται πρόσθεσης προσωπικών

 στοιχείων) σε επεξεργάσιμο αρχείο.

Στη σελίδα των συνταξιούχων της τράπεζας Αττικής (ΠΑΣΣΥΤΑ) που δίνει μεν την επιστολή που θα πρέπει να συναφθεί προς τον ΕΦΚΑ, αλλά την δίνει έτσι (σε .pdf) ώστε να MH μπορείς να γράψεις ΤΙΠΟΤΑ επάνω της (τα στοιχεία του κάθε Πολίτη) και να την στείλεις μέσα από τον υπολογιστή σου στον ΕΦΚΑ, η επιστολή  :  http://passyta.gr/enotites/1.arxiki/EFKA.pdf

Τι κάνουμε ; Ή αντιγράφουμε όλο το κείμενο και μας σπάνε τα νεύρα με το καψόνι ή μπαίνουμε στη σελίδα - εργαλείο :  https://document.online-convert.com/convert-to-doc

Οδηγίες βήμα - βήμα μετατροπής μη επεξεργάσιμου κειμένου, σε επεξεργάσιμο


Κατεβάζω στον υπολογιστή μου το (πρακτικά άχρηστο) .pdf και το αποθηκεύω σε ένα φάκελλο (του υπολογιστή μου).



Μπαίνω στη σελίδα : https://document.online-convert.com/convert-to-doc
  1. πατάω το "Choose Files" και ανεβάζω επιλέγω το αρχείο που είχα αποθηκεύσει προ ολίγου 
  2. Σε λίγα δευτερόλεπτα που έχει "ανέβει" το αποθηκευμένο μας κείμενο, επιλέγω στο "use OCR" το κουτάκι "optical character recognition"
  3. επιλέγω ως γλώσσα, την Ελληνική (Greek) πατώντας το βελάκι που δείχνει προς τα κάτω (και ανοίγουν ένα σωρό γλώσσες της υφηλίου).
  4. πατάω το κουμπί "Start conversion". Προσοχή ! Στο κουμπί που έχουμε μαρκάρει με τον αριθμό -4- και όχι εκείνο που έχουμε διαγράψει αφού, ΑΝ πατήσουμε εκείνο, τότε δεν θα λετουργήσει το σύστημα OCR και το αποτέλεσμα που θα πάρουμε ενδέχεται να είναι στα ... κινέζικα ... (αναλόγως της κωδικοποίησης του pdf).
  5. Αποθηκεύω το κείμενο που έχει μετατραπεί σε επεξεργάσιμο (μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα) και
  6. ελέγχω το έγγραφο που κατέβασα στον υπολογιστή μου, μήπως κάποια "Ι" έχουν μετατραπεί (π.χ.) σε 1 ή σε κάποιο άλλο γράμμα - σύμβολο.



Επίλογος : γιατί όλα αυτά ;


Απλώς διότι "κάποιοι" ή δεν ξέρουν το παραμικρό από υπολογιστές ή διότι δεν σκέφτονται το καψόνι που υποβάλουν τους συμπολίτες τους που "θέλουν" (;;;) ή οφείλουν (ως ... συνδικαλιστές) να βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Υπάρχουν άλλες online σελίδες μετατροπής .pdf σε επεξεργάσιμο .doc ;

Ναι. Πολλές. Πάρα πολλές. Δεν περιλαμβάνουν όμως την Ελληνική κωδικοποίηση (γραμματοσειρά) κι έτσι το αποτέλεσμα είναι τραγικό σαν το πιο κάτω.



Σημείωση : όλο το "παιχνίδι" της ορθής μετατροπής έγκειται στο OCR που επιλέξαμε στο στάδιο -2-.


Καλή συνέχεια. 

3v@n


Σχόλιο Γ.Θ.Κ. χίλια ευχαριστώ το νεώτερο τμήμα του blog για τον κόπο της δημιουργίας του οδηγού. Κόπος που δημιουργήθηκε από την ... "συνδικαλιστική παροχή" ...
Για το θέμα των συνδικαλιστικών ... παροχών θα επανέλθω μιας και υπάρχουν (δυστυχώς) κι άλλα θέματα που χρειάζονται "οδηγούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου