Αν έχουμε κάποια περιουσία στη ζωή, αυτή δεν είναι άλλη από τις σχέσεις μας με ανθρώπους που έχουν καλή κρίση, γνώση, παρατηρητικότητα και διαχρονική μνήμη.
Ένας από αυτούς τους φίλους είναι ο Νίκος που έχει πολυετή δραστηριοποίηση στο εξωτερικό, στο χώρο της διαφήμισης και της κοινωνιολογίας.
Σε τηλεφωνική συζήτηση με τον Νίκο μας δόθηκε το έναυσμα να συναντηθούμε και να συζητήσουμε από κοντά μια λεπτομέρεια που σε όλους μας είχε περάσει από εμπρός μας χωρίς να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή.
Αυτή η "λεπτομέρεια" δεν είναι άλλη από τα "τρίγωνα της πολιτικής" ζωής .
Παρατηρήστε τα τρίγωνα που έχουν οξείες γωνίες και βρίσκονται πλέον όλο και
πιο συχνά στα λογότυπα όλο και πιο πολλών καθεστωτικών κομμάτων της Ελλάδας.
Κομμάτων που με το ένα ή τον άλλο τρόπο, φέρνουν τον πληθυσμό της Ελλάδας σε αδιέξοδο.
Σκεφτείτε για λίγο (μας είπε ο Νίκος) αν είσαστε ένας Πολίτης μέσα σε ένα από αυτά τα τρίγωνα και μετά από ανηλεές κυνηγητό από τους καθεστωτικούς ... πολιτικούς, φτάνατε σε μια από αυτές τις οξείες γωνίες. Πως θα νιώθατε ; Αποκλεισμένοι και σε παντελώς αδύναμη θέση.
Δηλαδή, θα νιώστε ότι δεν θα νιώθατε αν ήσασταν μέσα σε έναν κύκλο όπου θα είχατε -τουλάχιστον- το περιθώριο να τρέχετε αενάως χωρίς να σας πιάνει ο "κυνηγός" σας. Το πολιτικό αρπακτικό.
Ψυχολογικά και μόνο, τα ίδια αισθήματα όξυνσης της ζωής και προσωπικού αδιεξόδου δημιουργούν οι σημαίες, τα λάβαρα με τις οξείες γωνίες στους λαούς, όταν τα κοιτούν, νιώθοντας αδύναμοι και σε άμυνα έναντι των κυνηγών τους - ηγετών τους.
Σκεφτείτε λίγο -συμπλήρωσε- πόση αγαλλίαση και ηρεμία νιώθετε όταν κοιτάζετε την Ελληνική σημαία με τις ατελείωτες ευθείες της, που παρ' όλο που διαθέτει (στο περίγραμμα του Σταυρού) 4 τετράγωνα, όχι μόνο δε δημιουργούν την σκέψη του εγκλεισμού στη "γωνία" αλλά αντιθέτως δείχνουν "τετράγωνη σκέψη".
Ο Νίκος όμως πρόσθεσε και μια ακόμη λεπτομέρεια στη συζήτηση που είχαμε μαζί του. "Θυμηθείτε το σχέδιο της Βρετανικής σημαίας που απαρτίζεται από τρίγωνα και από (κυρίως) οξείες γωνίες, "επιτρέποντας" όμως την ύπαρξη επ' αυτής σχεδίων που έχουν αμβλείας γωνίες (βλέπε τις κόκκινες ακτίνες αυτής).
Για όσους δε, δεν γνωρίζουν, η σημαία της Μ. Βρετανίας δημιουργήθηκε το 1801 στη χώρα που ασπάστηκε μέχρις των εσχάτων την κοσμοθεωρία του Φιλελευθερισμού, του Σκωτσέζου οικονομολόγου Άνταμ Σμίθ ...
Κατόπιν αυτών, το ερώτημα που τίθεται είναι ένα και μοναδικό. Θέλουμε το πνεύμα και η ψυχή μας νιώθει και να είναι ελεύθερη σε κύκλους και σε ευθείες ή όχι όντας μέσα σε "τρίγωνα" ;
Επιστάτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου