Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Ανακύκλωση τροφίμων. Πως την κάνουμε ;

Όλα ξεκινούν από μια μεγάλη γλάστρα ή ένα δοχείο πλαστικό λαδιού, που θα του έχουμε κάνει τρύπες στον πάτο αλλά και στα πλάγια.

Ρίχνουμε στον πάτο του χώμα και από επάνω προσθέτουμε σταδιακά ότι μας περισσεύει από ΩΜΑ φρούτα, λαχανικά, πατατόφλουδες, κουκούτσια, τσόφλια από αυγό θρυμματισμένα (που είναι καθαρό ασβέστιο) μυρωδικά (σέλινο δυόσμο κλπ), τα ξερά κλαδάκια από τους λουλούδια μας, το πάνω μέρος από κρεμμύδια που φύτρωσαν στην ραφιέρα με τα τρόφιμα, φλούδες από φρούτα και λαχανικά, καρότα κλπ που, είτε έχουμε καταναλώσει, είτε έχουν μαραθεί ή/και σαπίσει άδικα στο κάτω συρτάρι του ψυγείου μας ...

Όταν όσα τα "πρόσθετα", τα σκουπίδια μέχρι χθες, γίνουν περί τα 15 εκατοστά, τότε ρίχνουμε άλλη μια στρώση από χώμα πάχους περί τα 3-5 εκατοστά.


Όταν κάποια στιγμή βρούμε σε κάποια μας γλάστρα, σε κάποιο μας
παρτέρι κάποιο γεωσκώληκα τότε με προσοχή τον παίρνουμε και τον ρίχνουμε στο δοχείο που έχουμε τα προς ανακύκλωση υλικά που περιγράψαμε.

Κάθε 2 ημέρα ρίχνουμε στο δοχείο ανακύκλωσης από ένα ποτήρι νερό έτσι ώστε να μη ξεραθούν όσα έχουμε μέσα αλλά και για να ζήσουν τα σκουληκάκια που του ρίξαμε μέσα του.

Σε διάστημα περί τους 3-4 μήνες, η μάνα φύση θα έχει κάνει το "θαύμα" της και όλη η μάζα στο δοχείο μας θα έχει μετατραπεί σε αφράτο βιολογικό λίπασμα και μάλιστα χωρίς χημικά και κυρίως άκρως ενισχυτικό για ότι κι αν φυτέψουμε στο λίπασμα αυτό (που θα το ανακατέψουμε με κοινό χώμα).

Σημείωση : το δοχείο μας πρέπει να είναι στον ήλιο, στην ταράτσα έτσι ώστε να καίγονται όλα τα σποράκια που ρίχνουμε μέσα του.

Αν όμως δεν είναι σε σημείο που ο ήλιος θα το κτυπά όλη μέρα, τότε θα έχουμε ένα ακόμη κέρδος αφού, όπου ρίξουμε το λίπασμα μας, θα δούμε να ξεπετάγονται βασιλικοί, λουλούδια, δεντράκια βερικοκιάς, κερασιάς, αγριελιάς, ροδακινιάς ακόμη και ανανά στο πλάι ντοματιάς, πιπεριάς, βότανα κλπ που θα φυτρώσουν μόνα τους και θα μας δώσουν πλούσιο καρπό, αφού δεν κατέληξαν σε κάποια χωματερή ...

Με αυτές τις απλές και εύκολες λειτουργίες μπορούμε να πετύχουμε αφ΄ ενός ένα αλλιώτικο περιβάλλον που δεν θα κυριαρχεί απόλυτα το μπετόν και οι κεραίες των ταρατσών και αφ΄ ετέρου καμάρι όταν θα βάλουμε ένα τραπεζάκι κάπου εκεί και θα "αράζουμε" κάτω από μια ομπρέλα ηλίου και σ' ένα παγκάκι (που το έχουμε κάνει μόνοι μας από ξύλα παλέτας) 😊 

Κι όλα αυτά δίπλα σε μια ψησταριά (από κομμένο θερμοσίφωνο) που θα την έχουμε κάνει κι αυτή μόνοι μας 😌. Έτσι. Για να περνάει η ώρα !

Επίλογος. 
Όποιος σας πει πως όλα αυτά θέλουν ώρα και ενασχόληση μαζί τους, να τον κοροϊδεύετε καθώς, είτε δεν το έχει κάνει ποτέ του, είτε βαριέται να σκεφτεί οικολογικά.

Σημειώσεις : 
  1. το νερό από τα βρασμένα μακαρόνια, χόρτα, παντζάρια, πατάτες κλπ, αν δεν το χύσουμε στο νεροχύτη αλλά αν βάλουμε κάτω από το σουρωτήρι ή την κατσαρόλα μια λεκανίτσα και το μαζέψουμε και το ρίξουμε όταν κρυώσει, στα φυτά μας, θα αποτελεί Α' τάξεως λίπασμα.
  2. το κατακάθι του καφέ (ελληνικού, γαλλικού, εσπρέσο κλπ) αποτελεί εκπληκτική τροφή για τα φυτά μας. Όλα δε τα μεγάλα cafe δίνουν σε τσάντες σε όποιον το ζητήσει, κατακάθι καφέ, για λίπασμα. 
  3. Όποιος στην Αθήνα θέλει βερικοκιές, βυσσινιές,  και ροδακινιές για να τις φυτέψει σε κήπο, ας έλθει να του δώσω. Άλλωστε είναι κρίμα να ζουν σε γλάστρα δεντράκια 3 ετών, που σε 1-2 έτη θα αποδώσουν και καρπό αν μπουν στη γη.
Ανέκαθεν πίστευα πως αυτό το θέμα, της διαχείρισης πόρων, θα έπρεπε να είναι μάθημα στα παιδιά του Δημοτικού έτσι ώστε να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Όμως οι διαχρονικές διοικήσεις των υπουργείων έχουν άλλες ... προτεραιότητες ...
 
Οι κάτωθι φωτογραφίες αποτελούν τμήμα των όσων φιλοξενούν 6 γλάστρες - παρτέρια, καμία 20αριά απλές γλάστρες και τα περιμετρικά του σπιτιού παρτέρια.

Ρίγανη

Βερικοκιά Ροδακινιά Ελιά
Μια σεζόν ντομάτες

Μια σεζόν σκόρδα

Και κάπου ενδιάμεσα χαμομήλι που, όταν το μαζεύουμε, δεν το ξεριζώνουμε !
Τούγια που φύτρωσε μόνη της, αφού κάποιο πετούμενο έφερε ένα σπόρο
Ανανάς

Πεπόνι

Φράουλες

Δεντρολίβανο - μελισσόχορτο
... ταρατσο-παραγωγές ...

... ταρατσο-παραγωγές ... (σε άλλη σεζόν)
Τμήμα παραγωγής μιας ταράτσας



Και ορισμένα άλλα που έπιασαν όχι από έτοιμο σπόρο αλλά από καταβολάδες και από σπόρια μέσα στο λίπασμα που φτιάχνουμε μόνοι μας και από τα ξερά κλαράκια παλιών ξερών φυτών. 





















Γ.Θ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. κατα \πληκτικο φιλε!!! ναι θα ηθελα δενδρακια βυσινιας. εχω χωρο για 2. που σε βρισκω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή